Hlavní obsah

Tyran z Karlovarska se dostal na svobodu protizákonně, uvedl Nejvyšší soud

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Všechno špatně. Tak ohodnotil Nejvyšší soud (NS) práci senátu okresního soudu v Karlových Varech, který v únoru přerušil výkon trestu 35letému Jindřichu Schmiedovi potrestanému šesti lety vězení za mučení mladého muže. Mučitele soud propustil z vězení kvůli zdravotním problémům. Ani nyní ovšem Schmied za mříže urychleně putovat nemusí. Ačkoli byl v jeho případě porušen zákon, rozhodnutí NS je pouze tzv. akademické.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Schmied na začátku letošního roku požádal o přerušení trestu ze zdravotních důvodů kvůli akutnímu zánětu slinivky břišní. K zasedání karlovarského soudu dodal odborné lékařské vyjádření, z něhož plynulo, že jej čeká odstranění žlučníku s podezřením na zhoubné onemocnění.

Proti tomu stálo vyjádření vězeňských lékařů z nemocnice v Ruzyni, podle nichž může muž dál pobývat za mřížemi.

Soud si vyžádal stanovisko vězeňské služby, jestli je v jejích silách se o muže postarat, ale o přerušení trestu nakonec rozhodl bez tohoto dokumentu. Až o den později dostal zprávu, že ve věznici by péči měli o Schmieda zvládnout.

Proti rozhodnutí soudu podala stížnost pro porušení zákona v neprospěch Schmieda ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Upozornila, že podle ní rozhodoval věcně nepříslušný soud, který navíc rozhodoval ve veřejném zasedání místo neveřejného rozhodnutí předsedy senátu, k tomu přidala i to, že soud rozhodl předčasně, protože nepočkal na zprávu vězeňské služby.

Ministryně zasahuje: mučitel je volný nezákonně

Krimi

„Došlo k zásadnímu pochybení. Tento soud neměl vůbec rozhodovat, a když už tak učinili, udělal to jen velmi povrchně,“ souhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství. A senát NS se soudcem zpravodajem Radkem Doleželem dal stížnosti za pravdu.

„Rozhodovat měl krajský soud v Plzni, o přerušení výkonu trestu rozhoduje předseda senátu bez nařízeného jednání, a ne senát ve veřejném zasedání. Je třeba přisvědčit i předčasnosti rozhodnutí. Soud měl k dispozici dvě zprávy, které byly v rozporu. Nebylo možné, aby si soud na základě rozporných vyjádření udělal jasno a bez pochybností rozhodl,“ prohlásil Doležel.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Šéf kolotočářského klanu Jindřich Schmied je jediným ze čtveřice obžalovaných, který je ve vazbě.

Schmied patří do rodinného klanu, který objížděl poutě s atrakcemi a stánky. Odsouzen byl za událost z října 2014, která se stala v rodinném domě v Sadově na Karlovarsku. Tehdy tam za jeho otcem Jindřichem Schmiedem starším přijel čtyřiadvacetiletý muž a dostal se s ním do konfliktu.

Schmied si přivolal tříčlennou posilu - svého syna a Jaroslava Kleina s Miroslavem Mertou. Ti mladíka odvlekli do dílny, svázali mu nohy a ruce a pověsili ho za nohy hlavou dolů na zvedák motorů. Takto visel několik hodin. Přitom do něj mlátili a vzduchovkou ho střelili do hrudníku.

Soud přerušil mučiteli trest, na posudek nepočkal

Krimi

„Těžce zraněného poškozeného, který byl celý špinavý od krve a výkalů, pak obžalovaní převlékli a odvedli do místnosti v domě. Tam ho připoutali rukou k topení. Nosili mu vodu a chléb. V doprovodu mohl jen na toaletu, po pěti dnech se mu podařilo dostat z pout, utekl přes pole k čerpací stanici, kde požádal obsluhu o zavolání pomoci,“ uvedla před soudem žalobkyně Václava Brýdová.

Za těžké ublížení na zdraví a zbavení osobní svobody dostal nejvyšší trest 7,5 roku Jindřich Schmied starší, jeho syna stejně jako Mertu poslal soud do vězení na šest let a Klein si odpykává za mřížemi 5,5 roku. Jako jediný do vězení dobrovolně nenastoupil právě Jindřich Schmied mladší, vypátrali ho až policisté, tzv. lovci lebek.

Reklama

Výběr článků

Načítám