Hlavní obsah

Tým ostřílených detektivů hledá vraha osmnáctileté dívky z roku 1997

– Ostrava

Tak jak má filadelfská kriminálka v seriálu Odložené případy policistku Lilly Rushovou, má Ostrava či Moravskoslezský kraj svůj speciální tým Homicidium (vražda, zabití). I ten se zabývá odloženými a formálně uzavřenými případy starých vražd. Řídí jej zkušený policista Luboš Valerián. Jeho kolegové pracují například na násilné smrti osmnáctileté Lucie, která byla v Ostravě za neznámých okolností zavražděna v roce 1997.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kriminalista Luboš Valerián s policejními spisy.

Článek

"Tým Homicidium existuje druhým rokem. Má deset policistů," řekl Valerián. Kriminalisté se ale podle něj prioritně věnují vyšetřování aktuálních případů. Pátrání ve spisech starých vražd je něco navíc. Možná i proto se zatím nemohou pochlubit velkým úspěchem v podobě dopadení léta hledaného vraha. Možná ale právě vyšetřování vraždy osmnáctileté Lucie, jejíž tělo bylo nalezeno v roce 1997 v Ostravě-Proskovicích, přinese změnu.

Jsem rád, že se na spisy nezaujatě podívají i mladí, kteří s případem nemají nic společného. Jejich pohled může být klíčový.
kriminalista

Vražda měla podle Valeriána jednoznačně sexuální motiv. Policisté zmapovali pohyb dívky v osudný večer a noc. Vyslechli stovky lidí, odebrali jim vzorky pro testy DNA, které porovnávali s biologickými stopami z oblečení zavražděné. Zatím marně. "Je to jeden z případů, ke kterým se vracíme. Věřím, a chci být optimista, že jednou najdeme člověka a porovnáním stop najdeme shodu," řekl Valerián.

Členové týmu Homicidium, který je složený z ostřílených vyšetřovatelů vražd, ale i z mladých kriminalistů, dají hodně na intuici. Hledají ve spisech, kde zůstaly nezodpovězené otázky. Zkoumají stopy a výslechy svědků s odstupem a nadhledem. Hledají něco, co mohlo kolegům před lety uniknout. Analýza, tak by se dala nazvat jejich hlavní činnost.

Šancí je genetika 

"Jsem rád, že se na spisy nezaujatě podívají i mladí, kteří s případem nemají nic společného. Jejich pohled může být klíčový," míní Valerián. Spoléhají ale i na vědu a její vývoj směrem kupředu. Některé vraždy z 90. let minulého století podle Valeriána zůstaly neobjasněny možná i proto, že věda nebyla na takové úrovni jako dnes. "Například teprve koncem minulého století se genetika stala nedílnou součástí našich metod," řekl policista.

Podle něj je reálné, že pokud se kdysi na místě podařilo zajistit biologickou stopu možného pachatele, může být jeho dopadení jen otázkou času. "Dnes jsme stále schopni se díky genetickému zkoumání stop ve vyšetřování posunout dál," poznamenal.

Biologické stopy by mohly přinést posun i ve vyšetřování pět let staré vraždy mladé matky v Českém Těšíně na Karvinsku. I tento případ je v hledáčku specialistů ze skupiny Homicidium. Útočník matku dvou dětí napadl nožem v jejím bytě. Krátce předtím žena odvedla starší dítě do školky a s dvouletou dcerou se vrátila z nákupu.

Vzpomínky budou stát vraha svobodu 

Vražednou zbraň, nůž s čepelí dlouhou 22 centimetrů, policie našla později poblíž vlakového nádraží. I když tým ještě na úspěch čeká, podle Valeriána tato práce rozhodně má smysl. Nasvědčuje tomu případ vraždy "bílého koně" na Novojičínsku, který policisté objasnili až po letech. Dvojice mužů už byla za likvidaci nepohodlného komplice odsouzena.

Odsouzen byl i vrah učitelky z Mohelnice. Její tělo bylo nalezeno v bytě v roce 1996. První rozsudek padl po 16 letech. Syn souseda, který do bytu tajně chodil, se přiznal pod tíhou svědomí. Valerián se vyšetřování nejzávažnějších zločinů věnuje od roku 1988. Od té doby se podílel na odhalení několika desítek vrahů.

I když dnes je již coby vysoký policejní důstojník a šéf odboru obecné kriminality krajského ředitelství spíše manažerem, zločiny mu nadobro uvízly v hlavě. Hlavně ty, které nedokázal objasnit. "Ty případy má člověk pořád před očima. To nejde vymazat. Spím se vzpomínkami a myšlenkami na to, co je aktuální, co bylo dříve," řekl. A doufá, že třeba i tyto vzpomínky a poznatky budou za čas stát některého z unikajících vrahů svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám