Hlavní obsah

Třináctiletá měla sex s přítelem, pak po něm chtěla odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř půl roku se scházela se svým už plnoletým přítelem tehdy třináctiletá dívka z jižní Moravy. Opakovaně spolu měli dobrovolné sexuální kontakty různého charakteru včetně situace, kdy dívka přizvala do hrátek i svou kamarádku.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Dvojice se scházela na různých místech v obci a jejím okolí, přičemž se sexu oddávali zejména v domě mužovy babičky nebo u památníku druhé světové války.

„Během večírku u památníku vyhledala nezletilá obžalovaného a požádala ho o přespání společně s kamarádkou. Obžalovaný souhlasil, společně přišli do domu jeho babičky, kdy cestou podal nezletilým alkohol a poté, co mu obě dívky navrhly společný sex, ve dvou různých pokojích v domě své babičky vykonal s oběma opakovaně vaginální soulož,“ zapsalo do obžaloby mimo jiné státní zastupitelství.

Muž u břeclavského okresního soudu dostal za pohlavní zneužití a podání alkoholu dítěti trest dvou let s podmíněným odkladem na tři roky. Proti verdiktu se odvolala poškozená, neboť soud neakceptoval její požadavek na odškodnění tři sta tisíc s tím, že si má podat civilní žalobu.

Česko selhává v ochraně dětí na internetu, varovala zmocněnkyně pro lidská práva

Internet a PC

Nijak se nebránila

Odvolací senát brněnského krajského soudu v čele s Josefem Teplým ale nenašel důvod k zásahu. Uznal sice, že pokud byla újma způsobena, tak nepochybně obžalovaným, ale pokud má soud v rámci trestního řízení rozhodnout o finanční satisfakci, musí poškozená nějak své duševní útrapy doložit, což se v tomto případě nestalo.

Soudci upozornili, že dívka se pohlavnímu zneužití nijak nebránila, šlo o dobrovolný styk. „K poslednímu skutku došlo dokonce v rámci společného sexu, což obžalovanému dívky samy nabídly. K jednotlivým skutkům docházelo po poměrně dlouhou dobu. Za tohoto stavu je tudíž dle názoru soudu velmi diskutabilní, zda bylo jednáním obžalovaného zasaženo do práva poškozené na zachování lidské důstojnosti a zda by poškozené mělo za toto jednání vůbec přináležet zadostiučinění,“ zamysleli se soudci.

Odvolací senát se pozastavil i nad argumentací dívčina zmocněnce, který psal o tom, jak jeho klientka pila alkohol, aby na obžalovaného, který se jí líbil, zapůsobila, a hned poté se pouštěl do úvah o sekundární viktimizaci, tedy druhotném zraňování, u obětí násilných trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že se ze strany obžalovaného rozhodně nejednalo o ‚násilné jednání‘ vůči poškozené, když k vykonání vaginálních souloží s poškozenou došlo z její strany vždy dobrovolně,“ uzavřeli soudci.

Lucie Hrdá: Řekněte mi, která třináctiletá holka chce souložit se svým dědou?!

Pod svícnem

Reklama

Výběr článků

Načítám