Hlavní obsah

Trestný čin se nestal, řekla policie k fotce primátorky Brna s bílým práškem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie odložila vyšetřování fotografie primátorky Brna Markéty Vaňkové a jejího náměstka Roberta Kerndla (oba ODS) s bílým práškem. Nestal se trestný čin ani přestupek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), po její pravici stranický kolega Robert Kerndl a po levici zástupce TOP 09 Tomáš Aberl.

Článek

„Kriminalisté případ důkladně prověřili. Podaná vysvětlení ani další zjištěné skutečnosti nepřinesly informace, které by je opravňovaly zahájit úkony trestního řízení pro konkrétní trestný čin. Věc bude v nejbližších dnech uložena, nejde tedy ani o přestupek,“ oznámil mluvčí policie Pavel Šváb.

Policie případy takzvaně ukládá tehdy, kdy nejsou zahájeny úkony trestního řízení. Kdyby je policisté zahájili a shledali, že se trestný čin nestal, věc by takzvaně odložili.

Fotografie, na níž před primátorkou a jejím náměstkem někdo drží mobilní telefon s bílým práškem rozděleným do několika čar na displeji, začala po sociálních sítích kolovat v polovině prázdnin.

Vznikla ale dříve, nelze také vyloučit, že je fotek více, případně je snímek součástí videa. Investigativní web Neovlivní.cz tehdy naznačil, že za snahou o kompromitaci Vaňkové může být zákulisí velké zakázky městské společnosti SAKO Brno.

Foto: Twitter/Jan Werewolf

Primátorka Brna Markéta Vaňková s podezřelým bílým práškem

Podle serveru iDnes.cz policie pracovala s verzí, že by Vaňkovou mohl někdo vydírat. Samotnou zakázkou se v říjnu zabývalo brněnské zastupitelstvo, zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení záměru.

Vaňková i Kerndl ohledně fotografie už dříve vyjádřili lítost nad tím, že vrhá špatné světlo na ně osobně i na celou koalici. Připustili, že před dvěma či třemi lety se večer při návratu ze společenské akce dostali do situace, kdy fotka mohla vzniknout.

Detaily si ale nepamatují. I proto Vaňková podle svých slov zpočátku tvrdila, že snímek je fotomontáž. Teprve později jí prý někdo situaci připomenul.

Vaňková i Kerndl po zveřejnění fotografie podstoupili test na drogy, oba s negativním výsledkem. O fotografii jednali i koaliční partneři.

Vaňková tehdy uvedla, že fotografii nepovažuje za důvod k rezignaci na funkci primátorky, ale pokud koaliční partneři dospějí k rozhodnutí, že by rezignovat měla, udělá to. Koalice ji podpořila, zůstala beze změn.

Brněnská primátorka je připravena rezignovat. Neumí vysvětlit fotku s bílým práškem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám