Hlavní obsah

Střelil soka v lásce do břicha. Bývalý místostarosta Lovosic Závada dostal 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctiletým pobytem ve věznici se zvýšenou ostrahou potrestal v pondělí ústecký krajský soud za pokus o vraždu bývalého místostarostu Lovosic (dříve ODS) Miroslava Závadu. Shledal ho vinným, že se pokusil zabít tehdejšího soka v lásce. Závada, který tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, se na místě odvolal. Někdejší politik čelí v jiné kauze obvinění z podvodu.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Miroslav Závada na lavici obžalovaných.

Článek

Závada měl podle obžaloby na konci ledna 2022 v hotelovém pokoji ve Staškově na Litoměřicku, kde trávil čas se svou tehdejší milenkou, po předchozí potyčce legálně drženou pistolí střelit do břicha jejího manžela, který za ženou dorazil. Potkal se s ní na chodbě a poté se s ní před pokojem pohádal. Začal bouchat a kopal do dveří, až je vyrazil.

„Došli jsme k závěru, že si obžalovaný zbraň připravil, poté ji vědomě a chtěně vytáhl a použil,“ řekl soudce Martin Parolek během zdůvodnění svého verdiktu.

Soud se ztotožnil se státním zástupcem, který oproti podané obžalobě navrhl zpřísnit právní kvalifikaci na pokus trestného činu vraždy s rozmyslem. Obžalovanému hrozilo až dvacet let vězení, obhájci požadovali zproštění viny. Soud rozhodl také o propadnutí samonabíjecí pistole, ze které se střílelo.

Soud neposlal bývalého místostarostu Lovosic Závadu do vazby. Nově je stíhán kvůli podvodu

Krimi

Podle soudních znalců měl poškozený štěstí, že výstřel nezasáhl orgány, jejichž poranění by ohrozilo jeho život. Muž se léčil šest týdnů, má doživotní následky a dodnes má psychické problémy.

Závada uvedl během procesu dvě verze, jak se událost odehrála. Lišily se tím, kdy se střílelo. V jedné verzi to bylo až dlouho po vstupu poškozeného do pokoje, kdy rána z pistole vyšla při rvačce. Ve druhé konflikt pokračoval i po výstřelu. Soud upozornil na výpověď svědkyně, podle níž se muselo střílet téměř okamžitě poté, co její manžel vyrazil dveře.

„Přistoupil do blízkosti Závady, chytil ho a obžalovaný ho okamžitě z bezprostřední blízkosti střelil, pak spadli oba na postel a zakrátko nato poškozený pokoj opustil,“ uvedl Parolek.

Soud uzavřel případ s tím, že po dobu, kdy se manželé hlasitě hádali na chodbě, měl Závada čas si rozmyslet, jak na situaci zareaguje. „Měl čas zvážit důsledky,“ zdůraznil Parolek.

Přiložil mi zbraň na břicho a vystřelil, popsal muž incident s bývalým místostarostou Lovosic

Krimi

Zbraň měl připravenou po ruce. „Mě to mrzí, den, který byl moc pěkný, mi změnil život a nejen mně, je mi to líto,“ řekl Závada v závěrečné řeči. K činu se přitom nedoznal ani neprojevil lítost. Po vynesení rozsudku Závada s novináři nemluvil, jeden z jeho obhájců uvedl, že s rozsudkem není spokojen.

Státní zástupce Vladimír Jan rozsudek kvitoval, přesto si ponechal lhůtu na odvolání. „Soud rozhodl v souladu s mým návrhem. Navrhl jsem kvalifikovat čin přísněji s ohledem na upřesnění některých výpovědí. Svědkyně upřesnila dobu, po kterou probíhal konflikt před pokojem. Rozmysl lze obžalovanému přičíst,“ řekl novinářům Jan a připomněl, že ohledně náhrady poškozenému soud odkázal na řízení občanskoprávní. „Chci zvážit, zda toto nelze napadnout,“ uvedl Jan.

Závada býval členem vedení ODS v Ústeckém kraji. Před lety byl odvolán z funkce místostarosty Lovosic.

Měl právo se takto bránit. Soudkyně vysvětlila, proč zprostili Ukrajince obžaloby z vraždy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám