Hlavní obsah

Soud neposlal bývalého místostarostu Lovosic Závadu do vazby. Nově je stíhán kvůli podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu (dříve ODS) neposlal ve čtvrtek Okresní soud v Ústí nad Labem do vazební věznice. Policie muže obvinila z podvodu a navrhla jeho vzetí do vazby. Po téměř tříhodinovém vazebním zasedání soud rozhodl, že nejsou splněny důvody pro umístění do vazby, stíhán tak bude na svobodě. Závada čelí v jiném případu obžalobě z pokusu o vraždu.

Foto: Karel Otcovský , Právo

Obžalovaný Miroslav Závada na lavici obžalovaných (archivní foto)

Článek

Policie ve čtvrtek informovala, že z podvodu obvinila devětapadesátiletého muže a padesátiletou ženu. Obě osoby byly zadrženy v úterý.

„Oběma hrozí osm let vězení. Žena je stíhaná na svobodě, na muže byl podán návrh na vzetí do vazby,“ řekl Novinkám policejní mluvčí Kamil Marek. Podrobnosti k případu policisté nesdělili.

Návrh na vzetí do vazby podalo státní zastupitelství ze dvou důvodů. „Aby nedošlo k dalšímu ovlivňování svědků a aby se neopakovala trestná činnost, která mu byla kladena za vinu,“ řekl novinářům mluvčí okresního soudu Ondřej Šafránek.

Policie zadržela politika Lovosic Závadu, který už je u soudu kvůli pokusu o vraždu

Krimi

Soud ale bývalého místostarostu do vazby neposlal. „Během vazebního zasedání došlo k poměrně zásadní změně v důkazní situaci oproti té, která byla před zasedáním. Soud poté neshledal ani jeden z důvodů pro Závadovo vzetí do vazby za splněný,“ dodal mluvčí.

Závada je zaměstnancem příspěvkové organizace Ústeckého kraje Krajská majetková. Hejtman Jan Schiller (ANO) ve středu novinářům řekl, že radní dostali informaci, že v organizaci zasahovala policie. Kraj zadal již dříve interní audit společnosti a čeká na jeho výsledky.

Postřelení manžela milenky

Závada je stíhán i v jiném případu. U krajského soudu se Závada zpovídá z toho, že na konci ledna 2022 v hotelovém pokoji ve Staškově na Litoměřicku, kde trávil čas se svou tehdejší milenkou, po potyčce střelil do břicha jejího manžela.

Podle státního zástupce Vladimíra Jana měl poškozený štěstí, že výstřel nezasáhl orgány, jejichž poranění by ohrozilo mužův život. Devětapadesátiletý obžalovaný vinu odmítl, podle něj šlo o nešťastnou událost.

Závada býval členem vedení ODS v Ústeckém kraji. Před lety byl odvolán z funkce místostarosty Lovosic.

Muž zraněný po střelbě exmístostarosty Lovosic má trvalé následky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám