Hlavní obsah

Měl právo se takto bránit. Soudkyně vysvětlila, proč zprostili Ukrajince obžaloby z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zcela bez pochybností označil trestní senát brněnského krajského soudu v čele s Ditou Řepkovou počínání Ukrajince Romana Rohozina za nutnou obranu. Muž čelil agresivnímu útoku tří mladých mužů a ve chvíli, kdy podle svých slov již ztrácel vědomí, sáhl do batohu pro nůž a máchl jím. Na místě zůstal mrtvý 23letý romský útočník.

Soudní řízení s Ukrajincem v BrněVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

„I v Listině základních práv máte právo se bránit a chránit svůj život. Tohle nebyl nějaký zvláštní, extrémní případ v rámci nutné obrany. Pokud někdo útočí na člověka, tak by si měl být vědom, že se bude bránit, a to i prostředky, které se tomu útočníkovi nebudou líbit,“ vysvětlila soudkyně.

„Nelze kriminalizovat jednání, které nevybočuje z toho, co zákon umožňuje. Pokud bychom snižovali ochranu lidského života, tak bychom se mohli dostat k debatě, proč se u nás zvyšuje počet vražd. A ráda bych řekla, že toto nebyl opravdu zvláštní případ, tyhle věci se prostě stávají. Jako senát jsme měli za to, že jednání obžalovaného vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána zákonem,“ prohlásila.

Řepková připomenula, že nijak nebyla vyvrácena Rohozinova obhajoba, že nůž měl v batohu proto, že s přáteli mířil na ohňostrůjný festival a chtěli si udělat piknik. „On tu zbraň nenosil někde u pasu, aby ostatní zastrašoval. Měl nůž v batohu, odkud ho vytáhl,“ dodala soudkyně.

Ukrajince souzeného za smrt Roma zprostili obžaloby

Krimi

K incidentu došlo na zastávce tramvaje u Brněnské přehrady loni 10. června večer. Tou dobou mířily davy lidí na populární ohňostrůjný festival. Konflikt započal už v tramvaji, kde se skupina mladých lidí hlučně bavila, a dokonce i kouřila. Napomenul je právě Rohozin.

Tři muži ze skupiny si pak na Rohozina počkali na zastávce a začali ho napadat. Rohozin pak po opakovaném napadání vytáhl nůž a máchl s ním. Při tom bodl do břicha nejaktivnějšího útočníka, kterému jedna rána přeťala velké žíly v břiše.

Státní zástupce původně Rohozina obžaloval z vraždy, v pátek při své závěrečné řeči ale navrhl, aby soud skutek překvalifikoval na zabití a žádal uložení pětiletého trestu. Soud nakonec ale dosplě k názoru, že šlo o nutnou obranu,, a Rohozina obžaloby v plném rozsahu zprostil.

Incident u přehrady v Brně: Dva muže, kteří Ukrajince napadli, potrestal soud za výtržnictví

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám