Hlavní obsah

Tragédie u Nažidel míří k Nejvyššímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud se bude zabývat nehodou autobusu u Nažidel. Jeho řidič Pavel Krbec, který je ve vězení za smrt 19 lidí, kteří po pádu autobusu ze silnice zahynuli, podal prostřednictvím svého advokáta dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Článek

"Domnívám se, že nebyly procesní důvody k tomu, aby bylo zamítnuto naše odvolání proti rozsudkům českokrumlovského a českobudějovického soudu," řekl Právu advokát řidiče Zdeněk Ptáček. Soudy podle něho nedodržely trestní řád. "Technickým stavem autobusu po nehodě se zabýval pouze jeden soudní znalec. Trestní řád přitom při zvláštních případech vyžaduje znalce dva nebo přibrání znaleckého ústavu," dodal advokát, který se k šanci na úspěch dovolání nechtěl vyjadřovat.

Karel Hart z Karlových Varů, jemuž u Nažidel v autobuse tragicky zahynul jeho 21letý syn Viktor, si myslí, že Nejvyšší soud v Brně rozsudky nad Krbcem zruší. "Řidič Pavel Krbec se tak dostane opět na svobodu a znovu se rozjede soudní kolotoč," předpokládá Hart, který Nejvyššímu soudu zaslal dopis, v němž se proti případnému zrušení rozsudků staví.

Naopak Josef Pudil, předseda občanského sdružení Nažidla 2003, které sdružuje pozůstalé tragické havárie, zrušení rozsudku nepředpokládá. "Advokát řidiče autobusu s argumentem, že je třeba povolat více znalců motorových vozidel, operoval už u odvolacího soudu v Českém Krumlově, ale neuspěl," uvedl. Podle něho je nesmyslné provádět další soudní přezkoumání technického stavu vozidla, když už bylo jednou provedeno. "Věřím, že Nejvyšší soud v Brně odvolání zamítne," dodal.

"Spis zatím leží u Okresního soudu v Českém Krumlově. Po jeho doručení k Nejvyššímu soudu ho senát prostuduje, rozhodnutí se dá očekávat v horizontu 3 až 5 měsíců," uvedla na dotaz Práva mluvčí Nejvyššího soudu v Brně Marika Komoňová. Pokud Nejvyšší soud shledá v postupu soudů chyby, kauza se vrátí na začátek.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám