Hlavní obsah

Tetu podle obžaloby uškrtil a kombinačkami jí vytrhal zlaté zuby. Nic plánovaného, líčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Hrůznými okolnostmi loňské vraždy seniorky v Jablonci nad Nisou se začal v úterý zabývat Krajský soud v Liberci. Z činu je obžalován seniorčin synovec. Dvaapadesátiletý muž strávil více než půlku života za mřížemi, k vraždě se přiznal a státní zástupkyně soudu navrhla trest 25 let vězení.

Foto: Michael Polák, Novinky

K vraždě seniorky došlo v panelovém domě nedaleko centra Jablonce nad Nisou.

Článek

K vraždě došlo v panelovém domě nedaleko centra Jablonce vloni 5. září. Jen několik hodin po činu objevili tělo ženy městští policisté, které zalarmovala rodina seniorčiny dcery poté, co se mamince nemohli dovolat a sousedé se na ni nedozvonili. Tělo mělo přetaženou tašku přes hlavu a leželo zabalené v úložném prostoru postele.

Tomáše Páva, seniorčina synovce, zatkli policisté druhý den. Od začátku vyšetřování byl kvůli své dlouhé kriminální minulosti hlavním podezřelým. Ze seniorčina mobilního telefonu kriminalisté navíc zjistili, že byl poslední, kdo ženě v osudný den volal, než se po ní začala shánět její rodina.

Páv se projednávání vraždy u soudu neúčastní, požádal totiž, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. V úterý se tak pouze četly jeho výpovědi na policii.

Spor matky s dcerou o majetek skončil trýznivou smrtí seniorky. Vrah jí vrtal do těla a polil ji kyselinou

Krimi

„Nebylo to nic plánovaného. Přišel jsem tam, dostal jsem od ní facku, strčil jsem do ní, upadla na kuchyňskou linku a tekla jí krev z pusy. Vyhrožovala mi, že mě za napadení udá a zase mě zavřou. Když začala říkat všechny ty věci, už jsem se nedokázal ovládnout a vztek potlačit,“ vysvětlil muž policistům, proč tetu nakonec za pomoci špagátu uškrtil.

Proč po zardoušení tetu obral ještě o řetízek, náušnice a prsteny a proč z těla kombinačními kleštěmi také vytrhal zlaté zuby, nedokázal přesně vysvětlit. „Bylo to ze vzteku, když už bylo po všem. Prostě jsem jí ty zuby vytáhnul,“ uvedl muž do protokolu.

Peníze pod mrtvolou

Obžaloba je přesvědčená, že vraždu dopředu plánoval, protože potřeboval peníze. Kriminalisté zjistili, že už dva měsíce před činem si prohlížel webové stránky o výkupu zubního zlata. Podle policie také věděl, že teta si doma ukládá peníze. Navíc měl dluhy u nebankovních společností, které je po něm vymáhaly, a byl dlouhodobě nezaměstnaný. „Nepobíral ani podporu v nezaměstnanosti, ani sociální dávky. Uvedl, že žije z peněz za brigády,“ popsala státní zástupkyně Iva Plšková.

Z projednávání před soudem vyšlo najevo, že seniorka měla doma v dóze uložených 360 tisíc korun. Obžalovaný se při vyšetřování dušoval, že je ani nehledal. Okolnosti zveřejněné u soudu ale ukazují spíše na verzi, že je obžalovaný nenašel. Žena totiž měla dózu schovanou mezi lůžkovinami v úložném prostoru postele, tedy přesně tam, kam Páv tetino mrtvé tělo odložil a nalezení dózy si tak sám znemožnil.

Chceš umřít rychle, nebo pomalu? Žaloba popisuje, jak Ukrajinec znásilnil a chtěl zabít dívku z Plzně

Krimi

Z listin, které se v úterý u soudu četly, vyšlo najevo, že Páv má bohatou trestní minulost, která zahrnuje i násilné trestné činy. Poprvé byl souzen už v roce 1988, tedy ve svých 17 letech, na vojně se pak dopustil vojenského trestného činu, později byl vyšetřován, souzen i potrestán odnětím svobody opakovaně pro majetkové trestné činy. V roce 2003 se dopustil na diskotéce znásilnění doprovázeného hrubým násilím, údery do hlavy a obličeje. O rok později napadl v restauraci v Jablonci nad Nisou servírku, pak ji zavřel a rovněž znásilnil.

Znalci už tehdy u Páva shledali disociální a psychopaticky strukturovanou osobnost s prvky narcistní idealizace vlastní osoby, nadřazenosti a nadneseného sebehodnocení. Sexuologové zjistili, že se u něj projevuje patologická sexuální agresivita se znaky sadismu a kvůli vysoké pravděpodobnosti recidivy mu byla nařízena sexuologická léčba.

U soudu se v úterý četly také záznamy z výslechů svědků po vraždě. Vyplývá z nich, že kriminalisté se kromě vraždy tety snažili prověřit i okolnosti úmrtí Pávovy matky. Ta zemřela v roce 2022 za zvláštních okolností při požáru v domě, kde žila. Vyšetřovatelé hasičů ovšem uzavřeli událost pouze jako nedbalost a zjišťování kriminalistů zřejmě také nikam nevedlo.

Kromě vraždy je Páv obviněn ještě z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože řídil auto, ačkoliv řidičský průkaz nikdy nevlastnil. Rozsudek vynese soud ve středu dopoledne.

Přítelkyni málem umlátil kladivem. Soud mu odmítl snížit už tak nízký trest

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám