Hlavní obsah

Přítelkyni málem umlátil kladivem. Soud mu odmítl snížit už tak nízký trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset let bude za pokus o vraždu přítelkyně pykat sedmadvacetiletý Francouz Timothée Kirsch. Kirschovi se zdál už tak snížený trest příliš přísný a žádal u pražského vrchního soudu o ještě nižší. Soud ale jeho odvolání zamítl jako nedůvodné a potvrdil tak lednový verdikt Krajského soudu v Plzni.

Timothée KirschVideo: Novinky

 
Článek

Kirsch se prostřednictvím svého obhájce snažil o další snížení desetiletého trestu (v jeho případě za vraždu s rozmyslem je zákonná trestní sazba dvanáct až dvacet let). Podle Kirschova obhájce plzeňský soud vyhověl návrhu státního zástupce a nezohlednil přitom dostatečně Kirschovo doznání a uzavření dohody o náhradě škody. Kirsch poškozené slíbil vyplatit 300 tisíc korun jako odškodné, přičemž polovinu už splatil.

Odvolací soud ale nijak nepřesvědčil. „Soud dospěl k závěru, že odvolání není důvodné,“ uvedl soudce-zpravodaj Jiří Bednář.

„Krajský soud uložil trest v trvání deseti let, tedy dva roky pod spodní hranicí zákonné trestní sazby. Jak vyplývá z odůvodnění napadeného rozsudku, soud prvního stupně přihlédl jednak k absenci přitěžujících okolností a jednak k polehčujícím okolnostem,“ doplnil soudce s tím, že soud není návrhem trestu v obžalobě nijak vázán a desetiletý trest lze považovat za přiměřený. „Není nepřiměřené přísný, což by byl jediný zákonný důvod, pro který by soud do toho výroku mohl zasáhnout,“ uzavřel soudce.

Přítelkyni řekl, ať si zakryje oči, že má pro ni dárek. Pak ji málem ubil kladivem. Dostal 10 let

Krimi

Kirsch se rozhodl přítelkyni umlátit loni v létě v bytě ve vesničce jižně od Plzně poté, co jí několik měsíců sliboval koupi domu v nedaleké vsi. Kirsch své dívce namluvil, že peníze dostane od svých příbuzných ve Francii. Posléze jí tvrdil, jak se zasekly kdesi v bance, ale že to určitě vyjde, že už nakoupil i nábytek do nového bydlení a podobně, přestože věděl, že žádné peníze nezíská. Nakonec ale „dospěl k závěru, že bude třeba poškozenou usmrtit, aby neodhalila jeho lži,“ jak píše v rozsudku plzeňský soud.

První červencové úterý loňského roku ji pod záminkou, že má pro ni překvapení, vylákal do koupelny. Tam ji instruoval, aby se otočila zády a zakryla si oči. Poškozená, v domnění, že dostane dárek, tak učinila. Kirsch si mezitím z obýváku přinesl více než třiceticentimetrové kladivo, kterým ženu třikrát udeřil do hlavy.

K činu se přiznal

Žena se poté začala bránit, Kirsch se jí ještě snažil nacpat do pusy patrně ručník, ale nakonec přestal útočit. Poškozená si zavolala sanitku, která ji převezla do plzeňské nemocnice, kde podstoupila operaci.

Kirsch se následně k činu na policii přiznal, na začátku ledna před plzeňským soudem v návaznosti na to tzv. prohlásil vinu. Právě to, spolu s uzavřenou dohodou o náhradě škody, projevením lítosti a také Kirschova dosavadní bezúhonnost vedly prvoinstanční soud k uložení trestu dva roky pod spodní hranicí zákonné trestní sazby.

Součástí zatím nepravomocného rozsudku je i pětiletý zákaz pobytu na území západních Čech po odpykání trestu, kdy během této doby nesmí s poškozenou navazovat jakýkoliv osobní kontakt ani s ní komunikovat na dálku.

Větví ubil kamaráda a pak tvrdil, že je blázen. Soud mu potvrdil 11,5 roku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám