Hlavní obsah

Student: Jsem obviněn za kopnutí do nárazníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvaadvacetiletý student, kterého policie zadržela během nedělního mítinku KSČM v Praze, byl obviněn z výtržnictví kvůli jednomu kopnutí do nárazníku policejního auta - policie potvrdila, že pneumatiky auta zřejmě nepropíchal on. Postup policie šetří kontrolní orgány.

Článek

"Mladík z Brna byl předveden pro podezření z výtržnictví a poškozování cizí věci. Policisté ho však nakonec obvinili jen z prvního z těchto trestných činů," uvedla policejní mluvčí Iva Knolová.

"Jsem obviněn pouze z výtržnictví. Toho jsem se měl dopustit tím, že v momentě opření ruky o zadní dveře policejního auta jsem v podstatě kopl do zadního nárazníku," řekl ČTK student. Jeho slova prý potvrdila i policejní vyšetřovatelka, která uvedla, že na vozidle nevznikla žádná hmotná škoda.

"To kopnutí do nárazníku nezpůsobilo ani odření laku, natož něco horšího," doplnil obviněný mladík. Česká televize již v úterý informovala, že student policejní vůz nepoškodil, což prý uvádí policejní protokol. V neděli přitom policie uvedla, že aktivista poškodil karosérii a pneumatiky služebního auta.

Policie: mladík kladl odpor

"Při policejním zákroku na Letenské pláni policisté použili donucovací prostředky, včetně použití služebních pout, neboť předváděný muž kladl policistům opakovaně odpor. Na pokyn ředitele pražské policejní správy vyhodnocují tento zákrok kontrolní organy. Na základě dosud zjištěných skutečností můžeme říci, že policisté postupovali v souladu se zákonem," vysvětluje policejní mluvčí Eva Brožová. Dodala, že policie dostala řadu stížností a všechny prověří.

Policie při prvomájovém mítinku KSČM zadržela také 52letého Jana Šinágla, který chtěl protestovat proti komunismu během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka. Jeho chování řeší jako přestupek proti veřejnému pořádku. Okolnostmi zásahu by se měl 10. května za účasti ministra vnitra Františka Bublana a policejního prezidenta Jiřího Koláře zabývat sněmovní branný výbor. Bublan bude zřejmě muset zásah vysvětlovat i při parlamentních interpelacích.

Související články

Výběr článků

Načítám