Hlavní obsah

Střelba před mosteckým klubem: nutná obrana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Za prosincovou smrt dvou mladíků před mosteckou diskotékou Neprakta Klub v Mostě nebude nikdo stíhán. Severočeští kriminalisté případ odložili s tím, že členové ochranky jednali v mezích nutné obrany, když stříleli proti skupině hochů domáhajících se vstupu do podniku.

Foto: Jiří Smutný

Dne pro Vojkovice se zúčastnilo několik desítek lidí

Článek

Dnes to sdělila mluvčí krajské policie Jarmila Hrubešová s tím, že rozhodnuto bylo na základě znaleckých posudků.

"Přihlédli jsme také k osobám útočníků, neboť to jsou lidé používající hrubé fyzické násilí a vyvolávající konflikty, které řeší právě násilím. To dokládá i to, že tito útočníci napadli další osoby v restauraci Kosmos v Mostě krátce před incidentem u Neprakta klubu," řekl policejní komisař Roman Reiner.

Případ se odehrál v noci z 26. na 27. prosince. Skupina mladých lidí se střetla s ochrankou diskotéky přímo před podnikem. Podle tvrzení zaměstnanců bezpečnostní agentury několik kluků se snažilo násilím dostat do podniku. Když se jim to nepodařilo, začali baseballovými pálkami ničit zaparkovaný vůz majitele podniku.

Obvinění pouze za výtržnictví

Při následné potyčce ochranka několikrát vystřelila do vzduchu a pak do skupiny. Na místě zemřel osmnáctiletý syn místního strážníka, jeho o rok starší kamarád později podlehl střelným zraněním v nemocnici.

"Je prokazatelné, že útočníci měli zbraně, a to boxery, baseballové pálky a pěstní nože. Vše nasvědčuje tomu, že oba později zastřelení muži byli ozbrojení střelnými zbraněmi, které použili během konfliktu proti členům ochranky," uvedl dále v písemném prohlášení Rainer.

V případu bylo obviněno pouze pět mladíků - útočníků, vesměs z trestného činu výtržnictví. Provozovatel diskotéky Josef Smolík krátce poté nařkl policisty, že byli na místě, rvačku viděli, ale nezasáhli. Následné vyšetřování to však nepotvrdilo.

Pozůstalí podali stížnost

Rodina postřeleného mladíka, který zemřel v mostecké nemocnici dva dny po konfliktu na následky průstřelu břicha, se se závěrem policie zatím nedokázala srovnat. "Nemůžu tomu uvěřit. Nemůžu uvěřit, že nikdo nebude potrestaný za smrt mého syna," plakala do telefonu matka mrtvého mladíka. Proti rozhodnutím policie údajně podali příbuzní stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám