Hlavní obsah

Strážník v Doksech chytil v letu dron s pervitinem

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doksy

Ojedinělé prvenství v odhalování drogového byznysu si připsaly městská a státní policie v Doksech na Českolipsku. Jednomu ze strážníků se při pochůzce podařilo chytit dron, který právě přepravoval drogu. Majitel letounu pak sám přišel na místo, aniž by tušil, v čích rukou zařízení skončilo. Podle policie se jednalo v Česku o první zaznamenaný případ takového způsobu doručení drogy.

Foto: MP Doksy

Strážník chytil dron s podezřelým sáčkem přímo za letu

Článek

Dokský strážník Josef Oplt kontroloval minulý týden v pátek parkování u vlakového nádraží, a zrovna když na jedno z vozidel dával lístek, uslyšel známý zvuk. Sám totiž s drony létá a před sebou spatřil podobný typ, jako má doma.

„Byl asi metr přede mnou v úrovni očí. Viděl jsem na něm podezřelý sáček s krystalickou látkou. Intuitivně jsem po něm sáhl,” popsal Novinkám městský policista, jak stáhl dron ze vzduchu za letu.

V Česku se objevil pervitin mexických kartelů

Krimi

Dron měl kamery, ale byly natočené opačným směrem než strážník a podle Oplta pilot dronu nabyl dojmu, že došlo k předávce.

Stroj ale měl letět zpátky, čemuž strážník bránil tím, že ho měl stále v ruce, načež zaznamenal, jak zesílil motor. Oplt pak raději dron vypnul.

Dealer vozil do Jihlavy pečivo nadité pervitinem, z Ústí jezdil taxíkem

Krimi

„Zhruba do patnácti minut se majitel dostavil, zřejmě si myslel, že zařízení spadlo nebo se s ním něco stalo. Dronu se dožadoval, ale netušil, že jsme zajistili podezřelý sáček a o věci informovali policii,” uvedl strážník s tím, že kolegové ze státní policie si muže převzali.

Kuriózní na případu rovněž je, že auto, u kterého strážník našel parkovací pochybení, než přiletěl dron, bylo souhrou okolností právě pilota, u kterého se navíc posléze ukázalo, že nemá k létání s drony nezbytnou licenci.

Řidič kamionu udržoval bdělost pervitinem, policie ho zastavila po 28 hodinách

Krimi

Ve hře mohla být varianta, že se pilot pokoušel strážníky napálit, sám Oplt rovněž zmínil, že na první dobrou měl dojem, že může být terčem skryté kamery nebo kanadského žertu.

Tuto možnost ale zpochybnil policejní test chemikálie ze sáčku, který dron nesl. Mluvčí policie Ivana Baláková řekla, že látka při orientačním testu reagovala pozitivně na metamfetamin, známý jako povzbuzující droga pervitin.

Zpěvák Dan Horyna: Být závislý je náročné, bolí to a člověk je osamělý

Kultura

„Obsah sáčku nyní podrobíme laboratornímu zkoumání a ve věci jsme již zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání drogového deliktu,” nastínila další postup mluvčí s tím, že majitele dronu již policie vyslechla, podrobnosti ale nesdělila.

Kuriózní případ je ale rovněž českou premiérou v oblasti drogového carga. „Jak jsme zjistili, jde o historicky první zaznamenaný transport drogy dronem na území České republiky,” dodala Baláková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám