Hlavní obsah

Řidič kamionu udržoval bdělost pervitinem, policie ho zastavila po 28 hodinách

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Benešov

Za naprosté hlupáky měl zřejmě 36letý cizinec policisty z Bruntálska. Za volant kamionu Volvo převážející hutní materiál o váze 23 tun usedl zdrogovaný, bez řidičského průkazu, navíc tachograf ovlivňoval magnetem.

Řidič ovlivňoval magnetem tachograf Video: Policie ČR

 
Článek

Policisté muže zastavili v rámci běžné dopraní kontroly v úterý 3. listopadu dopoledne v Horním Benešově. Mezi doklady, které předložil, chyběl cizinci řidičák.

„Uvedl, že mu byl zadržen den předtím na Slovensku, protože nezaplatil pokutu za dopravní přestupek,“ uvedla ve čtvrtek policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Řidič navíc dělal dojem, že je pod vlivem návykových látek. „Dechová zkouška byla negativní, pozitivní však byl orientační test na přítomnost drog,“ upřesnila mluvčí s tím, že přístroj zaznamenal povzbuzující látku metamfetamin známou jako pervitin.

Blikající přejezd? Nezájem. Řidiče povzbuzeného speedem odmrštil na Českokrumlovsku vlak

Krimi

S tachografem manipuloval pomocí magnetu

Policisté k tomu stáhli data ze záznamového zařízení tachografu a zjistili, že není v pořádku. „Řidič měl na tachografu zaznamenánu tzv. dobu odpočinku, správně ale měla být funkce na zařízení v režimu jízda. Řidič se policistům doznal, že použil magnet a se záznamovým zařízením tak manipuloval,“ vysvětlila Jiroušková.

Foto: Policie ČR

Zdrogovaný řidič ovlivňoval tachograf magnetem

Ve skutečnosti šofér vyrazil na cestu v pondělí 2. listopadu v 6 hodin a bez bezpečnostní přestávky jel až do 10 hodin následujícího dne, kdy ho zastavili policisté, měl tedy za sebou 28 hodin řízení.

Podle vyšetřovatelů řidič porušil nejen nařízení týkající se odpočinku i v jiných dnech, ale i maximální předepsanou rychlost. V jednom případě jel rychlostí až 128 kilometrů za hodinu. „Na to muž policistům uvedl, že porušuje předpisy běžně,“ poukázala Jiroušková.

Těhotná žena povzbuzená pervitinem házela v Praze z balkonu dlažbu

Krimi

Policisté muže obvinili z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zda bude obviněn i za jízdu pod vlivem drog, záleží na výsledku testu vzorku, který byl odeslán k odbornému zkoumání.

Zpěvák Dan Horyna: Být závislý je náročné, bolí to a člověk je osamělý

Kultura

Majitel dopravní společnosti odevzdal kauci 100 000 korun a přestupek firmy policie předala k vyřešení úřadům.

Podle pravidel musí řidiči kamionů dodržovat pravidelné přestávky – nesmí řídit bez pauzy více než 4,5 hodiny, výjimečně je doba prodloužena na devět, maximálně deset hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám