Hlavní obsah

Strašnej z***, takovej socanskej Babiš, urážela žena starostu. Soud jí odpustil

– Plzeň

Hanlivým komentářem zareagovala čtyřiatřicetiletá žena loni v červnu na sociálních sítích na příspěvek opozičního zastupitele města Plasy Michala Škopa (Nezávislí pro Plasko), ve kterém kritizovala místního starostu města Zdeňka Hanzlíčka (ČSSD). Podle státní zástupkyně Jitky Úlovcové šířila 34letá žena o Hanzlíčkovi nepravdivé výroky a dopustila se tím přečinu pomluvy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to strašnej z***, takovej malej socanskej Babiš. Řídí to tady jako firmu s cílem si nahrabat co nejvíc na osobní konto dřív, než půjde od vesla,“ stálo v komentáři.

Okresní soud Plzeň sever ale v úterý rozhodl, že jednání obviněné nedosahuje takové společenské nebezpečnosti, aby byla za něj trestně odpovědná. Spis proto postoupil k vyřízení přestupkové komisi.

„Jednalo se o velmi hraniční případ, nicméně mám za to, že komentář obviněné, který skutečně obsahoval nepravdivé údaje, neohrozil vážnou měrou pověst poškozeného,“ uvedl v odůvodnění rozsudku samosoudce Radek Vydra.

Osočil lékaře, že nechávají schválně umírat pacienty. Policie ho obvinila z pomluvy

Krimi

V této souvislosti upozornil na to, že za nepravdivé tvrzení v propíraném komentáři považuje pouze slova o „hrabání pro sebe“.

„Ze strany obviněné nešlo o žádné soustavné napadání starosty, ale pouze o ojedinělý výkřik, což byla v podstatě jen reakce na jiný příspěvek,“ uvedl Vydra.

„Navíc její jednání nezasáhlo do těch úplně nejintimnějších sfér pana poškozeného, jako například kdyby veřejně šířila nepravdy o jeho zdravotního stavu, sexuální orientaci nebo o jiných podobně citlivých záležitostech,“ pokračoval soudce.

„A v neposlední řadě je třeba také přihlédnout k osobě obviněné, která je trestně bezúhonnou,“ dodal.

Druhým dechem ale upozornil na to, že jednání obviněné rozhodně nechce bagatelizovat a v žádném případě neschvaluje podobné komentáře na sociálních sítích.

Urážky, šikana i výhrůžky zastřelením. Policejní vyšetřovatelka žaluje své šéfy

Krimi

„Zvlášť za současné situace, kdy se ve společnosti hromadí frustrace a stačí opravdu málo k tomu, aby se od slov přešlo k činům,“ přiznal soudce.

„Nemůžeme se tvářit, že sprostě urážet lidi ve veřejném prostoru, aniž k tomu zavdali nějakou příčinu, je normou, a daný člověk, byť je činný v politické funkci, je povinen to snášet,“ uzavřel Vydra.

Obviněná žena prohlásila, že se jí nelíbí, jak se starosta zhostil své funkce a jak ji vykonává.

„Jako školačka si pamatuji, že město bylo nádherně čisté. Rozvíjelo se hlavně po kulturní stránce. A pan Hanzlíček během osmi let z toho města udělal něco, kde stojí hloučky ukrajinských dělníků u obchodů, všude je naflusáno a smrdí to tu močí,“ vypovídala žena.

Tchyně na síti krutě pomlouvala zetě, dostala pokutu

Krimi

Nejvíce ji prý naštvalo, když chtěl starosta zrušit okresní knihovnu. „Na jedné schůzi to komentoval slovy, že sám nepřečetl v životě jedinou knihu – a kam až to dotáhl. Takže je knihovna zbytečná,“ pokračovala žena.

Že by mohla starostu svým komentářem poškodit si podle svých slov neuvědomovala. „Ten už má ve městě takovou pověst, že už ho nelze poškodit naprosto ničím. Panu starostovi by se dalo už jen pomoct,“ uzavřela.

Starosta Plas u soudu řekl, že by žby měla být za nevybíravé výroky na jeho adresu potrestána.

„Žádný občan nemá právo tímto způsobem poškozovat veřejného činitele. Dělám starostu už třetí volební období a snažím se co nejlépe pracovat pro město. Nemám pocit, že bych si ve funkci hrabal na svůj píseček,“ uvedl Hanzlíček.

O expřítelkyni šířil, že má pohlavní nemoc. Za pomluvu mu hrozí až dva roky

Krimi

Z mého předchozího podnikání, kdy jsem provozoval benzinové čerpací stanice, mám vyděláno tolik peněz, že jsem finančně zajištěný do konce života,“ prohlásil šedesátiletý Hanzlíček s tím, že podáním trestního oznámení chtěl očistit své jméno.

„Potkávali mě lidé ve městě a říkali, že to takhle nemůžu nechat a že se mám bránit,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám