Hlavní obsah

Tchyně na síti krutě pomlouvala zetě, dostala pokutu

Právo, Petr Kozelka

Jaká je cena za falešné obvinění ze sexuálního zneužívání na Facebooku? Podle olomouckého okresního soudu je to 32 tisíc korun. Takový trest totiž soud uložil třiašedesátileté ženě za to, že na sociální síti pomlouvala svého bývalého zetě. Obvinila ho z toho, že znásilnil vlastní dceru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vztahy mezi tchyněmi a zeti jsou předmětem mnoha vtipů. V popisovaném případě ale o žádnou legraci nešlo. Vše souviselo s vyhrocenou válkou o dceru, kdy na jedné straně stála matka dítěte se svou matkou a na druhé otec dívenky.

Snaha ukázat druhému rodiči, zač je toho loket, vyvrcholila až obviněním ze sexuálního zneužívání, kterého se měl otec podle druhé strany už rozpadlé rodiny dopustit. Policie otce rozsáhle prověřovala, ale došla k závěru, že se nic nestalo. To bývalé tchyni nebránilo umístit na Facebook komentář, v němž otce dívenky očerňovala.

Vražedkyně Janáková dostala trest za falešné obvinění dozorce

Krimi

„V diskusi křivě obvinila poškozeného ze sexuálního a jiného nevhodného chování vůči jeho nezletilé dceři, kdy konkrétně napsala: Pusinkuje jí prcinku, dává jí tam prsty, že se malá nemůže vyčůrat, a řekl jí, že to jejich tajemství, jinak maminka umře,“ stojí v rozhodnutí soudu, které má Právo k dispozici.

„Tento příspěvek byl dostupný běžnému uživateli Facebooku, tedy veřejně, čímž poškozenému způsobila zlou pověst a újmu mezi přáteli a známými, přičemž podezření ze spáchání zločinu pohlavního zneužívání bylo již řešeno policií, kdy daná věc byla po provedeném rozsáhlém šetření založena na spisovnu bez dalšího opatření, a to o půl roku dříve. Výsledek tohoto šetření obviněná znala,“ zdůraznil soud.

Místo vězení jen pokuta

Za křivé obvinění zákon v podobném případě umožňuje uložit trest až pěti let vězení. Soudy ovšem v případě rodinných sporů, přestože je u nich mnohdy cílem druhého rodiče zcela diskvalifikovat z výchovy dítěte, sahají pouze k mírným trestům. Nejinak tomu bylo i zde, kdy soud ženu potrestal trestním příkazem k pokutě 32 tisíc korun.

Bývalé tchyni ale nyní hrozí ještě citelnější újma. Křivě obviněný muž jí totiž prostřednictvím svého advokáta poslal předžalobní výzvu s požadavkem na zaplacení 250 tisíc korun.

„Veřejnou pomluvou – křivým obviněním – byla poškozena klientova vážnost, pověst a čest, což způsobilo rozsáhlé negativní důsledky v klientově práci, rodině a obecném životě, doprovázené ztrátou důvěryhodnosti jeho osoby,“ vysvětlil požadavek advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám