Hlavní obsah

Urážky, šikana i výhrůžky zastřelením. Policejní vyšetřovatelka žaluje své šéfy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urážky, výhrůžky a šikanu. To vše měla zažívat na svém pracovišti vyšetřovatelka jihomoravské krajské hospodářské kriminálky. Údajné křivdy páchané ze strany svých nadřízených se rozhodla řešit žalobou na ochranu osobnosti. Po policii žádá 400 tisíc korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

K žalobě podle svých slov přistoupila i proto, že nechce, aby podobnou situaci musel zažívat kdokoli z policistů a policistek.

Žaloba leží na brněnském městském soudu už od jara 2018, senát soudce Jiřího Pitruna se ale ještě stále nedostal k jejímu faktickému projednání, přičemž spis různými přípisy a doplněními už nyní bobtná na tisíce stran.

Samotná žaloba nezazněla ani minulý týden, kdy si soud vyslechl pouze krátké vyjádření policistky.

Nepřípustné chování nadřízených není ojedinělé a některé policistky se už zastřelily
vyšetřovatelka

„Bohužel nepřípustné chování nadřízených není ojedinělé a některé policistky v mém postavení se už zastřelily. To já nikdy neudělám. Chci, aby mi soud řekl, zda to, co se mi dělo, je v pořádku, nebo už se to nesmí nikdy žádnému policistovi nebo policistce stát,“ prohlásila vyšetřovatelka, která je v současné době postavena mimo službu.

Policejní vyšetřovatelka žaluje nadřízené za šikanu

Domácí

Žena soudu popsala, že ve svých 45 letech otěhotněla, přesto ji prý nadřízení nutili lézt po židlích a kontrolovat spisy. „Já jsem kvůli tomu potratila. A to těhotenství byl přitom v mém věku zázrak,“ sdělila soudu.

Výhrůžky zastřelením

Při své práci specialistky na závažnou finanční kriminalitu se dostala prý i ke spisu, na němž dříve pracoval elitní detektiv tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který je obžalován v kauze úniků informací ze spisů.

„V tom spise chyběly dva šanony týkající se společnosti jednoho z vysoce postavených politiků. Napsala jsem o tom záznam. Pak přiběhl můj nadřízený a vyhrožoval mi zastřelením. Potom mi řekl, ať ten případ odložím, a tentýž den zahájil řízení o zrušení mého místa,“ dodala.

Zástupce policie se u soudu odmítl k informacím vyjádřit. Projednávání případu bude pokračovat až v únoru příštího roku. Samotný soudní proces je jen částí širšího sporu, který mezi policistkou a vedením jihomoravské policie bují.

Právo už v minulosti popsalo, že vedení sboru vyšetřovatelce vytýkalo její chování k nadřízeným a poslalo ji na psychologické posouzení, žena to vnímá jako snahu o své odstranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám