Hlavní obsah

Stránky karlovarských hasičů napadli podvodníci. Po účastnících soutěže chtějí čísla kreditek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Hasičský záchranný sbor (HZS) Karlovarského kraje vyhlásil v neděli odpoledne na svých facebookových stránkách tipovací soutěž o malé dárky s hasičskou tematikou. Krátce po desáté hodině večer hasičský účet oznámil, že soutěž byla napadena virem - podvodníci se snaží vytáhnout z účastníků soutěže čísla jejich kreditních karet.

Foto: FB, Právo

Falešný profil

Článek

„Falešný profil, který se tváří jako HZS Karlovarského kraje, rozesílá lidem zprávy s informací o výhře a požaduje sdělení důvěrných informací,“ uvedli hasiči na svém Facebooku.

„HZS nikomu žádnou zprávu neposílalo. Prosím na tyto falešné zprávy nijak nereagujte, ihned je smažte či nahlaste jako závadné,“ vyzývají hasiči. Na podvod upozorňují i někteří účastníci soutěže. „Nikam se neregistruj, je to fake na vytažení peněz, je vás tu více,“ varoval jeden z nich svého známého, který také tipoval.

Soutěž hasiči vyhlásili ke kulatému 20. výročí existence linky 112. Soutěžní otázka, na kterou už nemají čtenáři odpovídat, aby si ochránili své soukromí, zněla: „Kolik tísňových volání přijali operátoři linky 112 v Karlových Varech v průběhu loňských vánočních svátků od čtvrtka 21. prosince od 18:00 hodin do úterý 26. prosince do 24:00 hodin, tedy v období, kdy Karlovarský kraj zasáhl nejprve silný vítr a následně rozvodnění několika vodních toků?“

Ženy ze Šumperska se zapojily do soutěží o večeři. Přišly o desítky tisíc

Krimi

Kreditka jako ověření údajů

„Tipovat můžete do úterý 13. února do 20:00 hodin, a to v komentářích pod tímto příspěvkem,“ popisovali hasiči, kterým se během neděle sešlo na FB takřka čtyři sta tipů. „Tři nejpřesnější tipy odměníme několika malými dárky s hasičskou tematikou,“ slibovali hasiči.

Podvodníci stačili během tak krátké doby vytvořit falešnou facebookovou stránku HZS Karlovarského kraje, a to v horní části s fotografií hasiče na vysokozdvižné plošině nad karlovarskou čtvrtí Rybáře.

Pod fotografií falešný profil gratuluje „šťastným výhercům“. Následně podvodníci žádají, aby se lidé podle jmen registrovali a uvedli číslo své kreditní karty. Na závěr je upozorňují, že kreditní karta „je pouze jednou z podmínek pro ověření vašich údajů“!

Šíří viry a kradou data. Nebezpečné reklamy a podvodné stránky zaplavily Facebook

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám