Hlavní obsah

Státní zastupitelství obžalovalo policistu kvůli smrti 17letého mladíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství obžalovalo 57letého policistu, který podle nich loni v květnu zavinil smrt 17letého mladíka pod vlivem drog. Měl mu znemožnit dýchání při zákroku. Policista je obžalován z usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu až šestileté vězení.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie - ilustrační snímek.

Článek

Policista podle žalobce 12. května při zákroku proti sedmnáctiletému mladíkovi v Uherském Brodě v Nivnické ulici „jednal v rozporu a nad rámec podmínek pro použití donucovacích prostředků“.

Podle žalobců porušil povinnosti a podmínky stanovené pro použití donucovacích prostředků.

„Svým jednáním způsobil poškozenému v důsledku významného omezení hybnosti, resp. až znemožnění dýchacích pohybů, během dlouhé doby trvajícího dušení hypoxické poškození mozku spolu s hypoxickou zástavou srdce vedoucí i přes poskytnutou resuscitaci ke smrti poškozeného udušením,“ informoval mluvčí zastupitelství Hynek Olma.

Po zákroku policistů zemřel sedmnáctiletý chlapec

Krimi

První hlídka dorazila na místo po oznámení, že někdo skočil z mostu. Policisté na místě našli mladíka, který zrovna vylézal z koryta řeky Olšavy, ale přes jejich výzvy se do vody vrhl znovu.

Výška mostu je téměř sedm metrů a hladina řeky v tu dobu dosahovala 27 centimetrů. Po druhém skoku přeběhl mladík silnici, poškodil jedno auto a schoval se u zídky.

V tu chvíli dorazily na místo vyžádané posily, mezi nimi i zkušený policista (57).

„Šel jsem za ním, jestli se mu něco nestalo, když dvakrát skočil z mostu. Ptal jsem se ho, co se děje, on se podíval někam do prostoru. Pak rozpřáhl ruce, z polosedu mě chytil pod koleny, já ztratil rovnováhu. Skončili jsme tak, že on ležel na břiše a já na jeho zádech,“ popsal zákrok nyní již bývalý policista.

Snažil se vymanit

Mladík se na zemi začal vzpouzet a policistovi přispěchali na pomoc další dva kolegové.

„Měl strašnou sílu. Po chvilce se nám podařilo mu spoutat ruce za zády, dál agresivně kopal kolem sebe, znehybnili jsme mu pak i nohy. Snažil se vymanit, byl jako had. Přijeli záchranáři, doktorce jsem říkal, že je agresivní, jestli by mu nedali něco na zklidnění,“ vzpomínal expolicista.

Jenže v tu chvíli se něco stalo. „Byl to mžik. Úplně se vypnul. Záchranáři ho začali oživovat, pomohli jsme jim ho odnést do sanitky. Po chvíli doktorka řekla, že zemřel,“ vypověděl muž.

Příčinou smrti byl otok mozku. Podle soudního lékaře byl mladík zadušen při zákroku, kdy mu policista vahou těla tlačil na hrudník a znemožnil mu tak dýchání. Znalci také uvedli, že roli sehrálo i to, že mladík byl pod vlivem LSD a byl vyčerpán předchozí aktivitou.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že policista špatně vyhodnotil situaci. Odmítli jeho verzi, kterou potvrdili i ostatní zasahující policisté, že impulzem k zásahu byl podivný mladíkův pohyb.

Vyjasnit situaci nepomohly ani kamerové záznamy z policejního vozu, neboť mladík byl schovaný za reklamním poutačem a není tak jasné, co se na začátku zákroku odehrálo.

Případem se bude zabývat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně. V případě, že bude policista uznán vinným, hrozí mu trest rok až šest let vězení.

Mladík známého ubodal pro peníze 45 ranami, odsedí si 17,5 roku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám