Hlavní obsah

Mladík známého ubodal pro peníze 45 ranami, odsedí si 17,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za brutální ubodání známého pětačtyřiceti ranami nožem na Kladensku si má 19letý Jakub Dejm podle pátečního verdiktu Krajského soudu v Praze odsedět 17,5 roku ve vězení. Jeho stejně starý komplic Filip Černák dostal jako spolupachatel 13 let . Dejm se k vraždě přiznal, Černák svůj podíl na vraždě popřel. Rozsudek není pravomocný.

Jakub Dejm a Filip Černák přicházejí k vyhlášení rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

„Je nepochybné, že obžalovaný Černák žádný z úderů nevedl, nepochybné je ale také, že si byl vědom, čeho se jeho kamarád dopouští, a nijak proti tomu nezasáhl,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Jiří Wažik, který tak dal v podstatě za pravdu státnímu zástupci.

„Podstatná byla míra jeho zavinění na smrti poškozeného, nicméně nejsou žádné pochybnosti o tom, že ta situace byla obžalovanými vytvořená souladně,“ doplnil soudce.

Podle Wažika oba obžalovaní věděli, že situace, kterou vytvořili, může dopadnout fatálně. „Byli připraveni se svými zbraněmi, věděli o tom, že se tam poškozený nachází. (…) Černákovo jednání nelze považovat za jednání nedbalostní,“ dodal soudce.

Dejm má podle rozsudku také podstoupit protialkoholické a protitoxikomanické léčení. Dcerám zavražděného muže má zaplatit celkem milion korun, Černák půl milionu.

Mladíci se podle verdiktu vloupali do domu svého známého loni na konci srpna v Dřetovicích na Kladensku kvůli údajným mužovým úsporám a vypěstované marihuaně. Do domu vnikli oknem ve zvýšeném přízemí poté, co zjistili, že dveřmi to nepůjde.

Dejm se po chvíli potkal s poškozeným a došlo ke konfliktu. „Byl jsem opilý a sjetý, takže jsem musel dělat rachot. Slyšel jsem kroky pana poškozeného a zpomalil jsem. Vykoukl na mě. Řekl: ‚Co tu děláte?‘ Neodvětil jsem nic,“ řekl ve čtvrtek soudu.

Dejm u soudu tvrdil, že se bránil jeho útoku, nožem mu nicméně zasadil pětačtyřicet ran po celém těle. Muž podle obžaloby umíral několik desítek minut.

Oba mladíci mezitím prohledali dům, ze kterého si nakonec odnesli pouhých třicet tisíc a dvě pěstební světla za dalších padesát tisíc korun.

Státní zástupce vinil ze spoluúčasti na vraždě i Černáka, protože minimálně Dejmovi v útoku nezabránil, ani poškozenému nezavolal pomoc.

„Obžalovaný Dejm smrtící útok opakoval i za přítomnosti obžalovaného Černáka, proto je jejich jednání nutno považovat jako spolupachatelství,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Martin Suska s tím, že byl Černák v bezprostřední blízkosti místa útoku.

Mladík se přiznal k brutálnímu ubodání známého. Nesnáším se za to, prohlásil

Krimi

Černák u soudu podíl na vraždě popřel. „Šel jsem dolů. Když jsem viděl, co Kuba udělal, byl jsem v šoku, nedokázal jsem mluvit. Vzali jsme světla a odešli pryč. Cestou jsme se zastavili u rybníka a vyhodili tam věci, co měl Kuba na sobě,“ řekl u soudu.

Černák podle svých slov nesouhlasil ani se samotným nápadem jít muže obrat o peníze a marihuanu. „Já jsem nesouhlasil, nechtěl jsem tam jít. Ale Kuba naléhal, tlačil na mě. Byl na mě nepříjemný, bál jsem se ho,“ prohlásil Černák.

Dejm se sice k činu přiznal, podle znalce ale neprojevil žádný opravdový projev viny.

„To, co jsem udělal, je to nejhorší, co jsem mohl udělat. Nedokážu si představit, jakou bolest musel poškozený, jeho rodina, přátelé zažívat. Činu lituju. (Poškozený) si to nezasloužil.

Nemůžu vrátit čas, tím pádem musím dostat svůj trest,“ prohlásil také v závěrečné řeči Dejm.

„Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost nad tím, co se stalo,“ dodal Černák.

K brutální vraždě na Kladensku se přiznali dva 19letí mladíci

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám