Hlavní obsah

Starší pár nevrátil nalezené peníze pro ukrajinskou rodinu. Dostal podmínku

Plzeň

Při výslechu na policii manželé z Plzně tvrdili, že v nalezených obálkách měli svoje firemní účtenky. Ve skutečnosti ale byly napěchované bankovkami, které letos v březnu vytrousil v plzeňském obchodním domě Makro Ukrajinec Jurij z Plzeňska. Téměř čtyřicet tisíc korun chtěl 50letý cizinec ten den poslat příbuzným do válkou zmítané země.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Manželský pár, který si nalezené peníze nechal, nyní potrestal plzeňský okresní soud.

„Vydal trestní příkaz, podle něhož uznal šedesátiletého muže a o dva roky mladší ženu vinnými z přečinu zatajení věci, a vyměřil jim dva měsíce odnětí svobody s podmíněným odkladem na rok a půl. Dále jim uložil zaplatit pokutu ve výši 25 tisíc korun a povinnost nahradit způsobenou škodu v plné výši,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Ženíšková s tím, že verdikt je pravomocný.

Nikdo se proti němu neodvolal.

Středula: Není možné, aby mafiáni zneužívali uprchlíky

Domácí

Znamená to, že s rozhodnutím o vině a uloženým trestem obžalovaní souhlasili. Přitom v průběhu vyšetřování tvrdošíjně zapírali. Podle zdroje Práva tvrdili, že šlo o obálky s jejich firemními účtenkami, které údajně ztratili během nákupu.

„Při pohybu v obchodním domě vytratil cizinec ze zadní kapsy kalhot dvě papírové obálky, kde bylo okolo 40 tisíc korun. Policisté zjistili, že obálky s penězi sebral manželský pár a neodevzdal je,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Podle tiskové mluvčí Makra Romany Nýdrle oznámil zákazník ztrátu peněz v prodejně. „Situaci jsme na místě ověřili na kamerovém záznamu a okamžitě jsme přivolali policii, které jsme poskytli veškerou součinnost,“ uvedla Nýdrle.

Ljuba prchla z Kyjeva, v Plzni se stará o psy z Ukrajiny

Koktejl

Na záběrech je vidět, jak žena sebere obálky ze země, otvírá je a jejich obsah prohrábne prsty. Pak je dává muži do tašky. Právě kamerový záznam pomohl policii nálezce ztotožnit. „Když za manželi přijeli do jejich domu pro vysvětlení, dozvěděli se od sousedů, že odletěli na dovolenou do Karibiku,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Peníze pro nemocné rodiče

Peníze střádal Ukrajinec se ženou několik měsíců. „Byly určené pro nemocné rodiče, aby si mohli nakoupit léky. Matka partnerky navíc potřebuje operaci, kterou je zapotřebí zaplatit,“ řekl Právu Jurij, který v Čechách žije a pracuje více než 25 let.

V inkriminovaný den vložil naspořené bankovky do dvou obálek a chystal se s nimi do směnárny, aby je vyměnil za americké dolary. „Byl jsem domluvený s řidičem autobusu, že peníze odveze na Ukrajinu. Je to kamarád ze sousední vesnice a naše rodiny se znají. Jedna obálka byla určená pro moji rodinu, druhá pro příbuzné manželky. Cestou jsem se stavil ještě v Makru koupit nějaké dárky,“ vzpomínal Ukrajinec.

Žena z Prostějovska se těšila na přeplatek daně, přišla o 200 tisíc

Krimi

Když chtěl u kasy zaplatit a sáhl do kapsy, obálky tam nebyly. „Hned jsem běžel na recepci s tím, že jsem je musel vytratit v obchodě. To se také potvrdilo. Původně jsem podezíral jeden mladý pár, ale kamerový záznam ukázal, že šlo o jinou, starší dvojici,“ dodal Jurij.

Když se dozvěděl, že si jeho peníze nechali lidé, kteří to nemají zapotřebí, byl z toho smutný. „Kdyby mi je hned vrátili, odpustil bych jim. Naštvalo mě, že pořád zatloukali, i když je natočila kamera, jak obálky prohlídli a pak je schovali do tašky. Trest si za to zaslouží,“ uzavřel Jurij.

Reklama

Výběr článků

Načítám