Hlavní obsah

Srazil chodce, odtáhl ho z cesty a nechal bez pomoci. Řidiči z Plzně hrozí šest let

Plzeň
Aktualizováno

Plzeňský okresní soud začal ve čtvrtek projednávat dopravní nehodu z loňského října, která se odehrála v městské části Doubravka. Sedmadvacetiletý řidič při ní nacouval do staršího muže. Bezvládné tělo pak odtáhl z cesty na chodník a ujel. Senior v nemocnici zemřel. Státní zástupce obžalovaného viní hned z několika trestných činů.

Muž obžalovaný kvůli sražení chodceVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Cítím se být vinen. Toho, co je popsáno v obžalobě, jsem se dopustil. Souhlasím i s právní kvalifikací. S navrženým trestem státního zástupce ve výši tří roků nepodmíněně a zákazem řízení na pět let ale nesouhlasím,” řekl ve čtvrtek soudu obžalovaný Oldřich Kostifál, kterému podle trestního zákoníku hrozí až šestileté vězení.

Muž čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a navíc z maření úředního rozhodnutí, neboť v době nehody měl uložen zákaz řízení. Víc se k obžalobě nevyjadřoval. Své jednání vysvětlil soudu tím, že zpanikařil.

Kostifála vypátrali kriminalisté tři dny po nehodě. Nepomohla mu ani rychlá změna image, aby vypadal jinak, než jak ho u nehody zachytila bezpečnostní kamera a jak jej popsali svědci.

Řidič v Plzni smetl chodce, který odletěl několik metrů. Vůz od nehody ujel

Krimi

„Při couvání přehlédl přecházejícího chodce a zadní částí svého vozidla jej srazil. Po střetu vystoupil, muže uchopil v podpaží a odvlekl ho z vozovky na chodník. Z místa následně ujel, aniž muži zajistil potřebnou pomoc,“ uvedl státní zástupce Jiří Růžička.

Nehodu zachytila kamera z budovy blízkého obchodního centra. Na záběrech je vidět, jak ulicí rychle couvá černá Škoda Octavia a zadní částí sráží muže s nákupními taškami, který šikmo přechází vozovku a je k autu otočen zády.

„Vystoupil, neříkal nic”

Po nárazu, který muže odhodí do vzdálenosti asi tří metrů, z vozidla vybíhá řidič. Tělo chytne v podpaží a snaží se ho odtáhnout na chodník. V okamžiku, kdy k místu přichází další člověk, řidič naskakuje do auta a odjíždí.

Nevolal na tísňovou linku ani nikoho nežádal o pomoc. Se zraněným rovnou manipuloval, a to velmi nevhodným způsobem.
Mária Svobodová, mluvčí záchranné služby

„Slyšel jsem za sebou ránu. Tak jsem se otočil a viděl na vozovce ležet staršího pána. Kousek od něho stála černá octavia. Z místa řidiče vystoupil muž v bílé kšiltovce a s plnovousem. Neříkal nic. Pak běžel k tomu ležícímu muži, chytil ho pod rameny v podpaží a začal s ním manipulovat,“ vypověděl jeden ze svědků.

Podle jiného svědka se řidič snažil muže nejdříve postavit na nohy. „To se mu nepovedlo, tak ho položil na zem. Ještě ho plácal po tváři. Když zjistil, že vůbec nereaguje, nechal ho ležet na chodníku a šel zpátky do auta. Řekl, že jede pro sanitku. Pak zabouchl dveře a rychle se rozjel, až mu pískaly gumy,“ líčil.

Krvácení do mozku

Zraněný krvácel z hlavy. Svědci mu ji podložili dekou a zavolali záchranku. „Vůbec nekomunikoval, byl v bezvědomí. Pomalu ale začal přicházet k sobě. Chrčel a ukazoval rukou na hlavu. Pak přijela sanitka a odvezla ho do špitálu,“ dodal další svědek.

Řidič smetl v Plzni chodce (12. října 2021)Video: Policie ČR

V nemocnici u muže zjistili krvácení do mozku, okamžitě putoval na operační sál. Zachránit se ho ale nepodařilo, druhý den zemřel.

Jednání řidiče označila mluvčí záchranné služby Mária Svobodová za trestuhodné. „Nevolal na tísňovou linku ani nikoho nežádal o pomoc. Se zraněným rovnou manipuloval, a to velmi nevhodným způsobem,“ dodala.

Kromě svědků má státní zástupce ještě další důkaz: na bundě sraženého chodce zachytili policejní experti pachovou stopu řidiče.

Foto: Právo

Muž obžalovaný ze sražení chodce

Z jeho mobilu také kriminalisté zjistili, že o nehodě komunikoval se svým kamarádem, který mu napsal, že na záběrech z nehody, které policie zveřejnila, poznal jeho auto.

Obviněný na to odpověděl, že je to sice jeho auto, ale že jej neřídil, že ho ten den půjčil známému za tisíc korun.

Soud projednání případu odročil, důvodem je požadavek soudu, aby se doplnilo dokazování ohledně výše uplatněných nároků poškozených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám