Hlavní obsah

Spor o péči. Dceru odtrhli policisté od matky přímo na ulici

Traumatizující zážitek má za sebou teprve dvanáctiletá dívka, která doplatila na to, že její rodiče nebyli schopni se mezi sebou domluvit na péči.

Foto: Envato Elements, Bez zdroje

Ilustrační foto

Článek

Po tahanicích nakonec soud rozhodl, že dívka má být matce odebrána a předána otci. Úředníci a policisté dítě od matky odtrhli přímo na ulici, přičemž podle matky i svědků zasahující policistka dítě dokonce zaklekla. Policie ale jakékoli pochybení odmítla.

K akci přistoupil soudní vykonavatel v polovině letošního ledna na ulici v Ústí nad Labem. Z jeho zprávy pak v rozhodnutí citoval královéhradecký soud, když potvrzoval rozhodnutí o odebrání dítěte.

„Nechceme divadlo“

V textu, který má Právo k dispozici, stojí, že pro odebrání byl volen citlivý a šetrný přístup s ohledem na zájmy dítěte.

Chtěl vnučku jen pro sebe, intrikoval proti dceři

Krimi

„Teprve když bylo z přístupu matky i nezletilé zřejmé, že výkon nebude možno realizovat v klidu a bez problémů, byla požádána o součinnost policie. Matka nezletilou chránila a schovávala ji u sebe, nezletilá se fyzicky bránila a kopla i policistku,“ napsal soud.

Z celého zásahu existuje audiozáznam nahraný na telefon matky. „Vy tu chcete hrát nějaké divadlo? Domluvíme se na tom, že ten výkon proběhne v klidu,“ říká na nahrávce muž, podle všeho soudní vykonavatel, který zavolal policii. „Máme tady nezletilou s maminkou. Děvče s námi nechce jít. My nechceme hrát nějaké divadlo a chtěl bych vaši součinnost,“ žádá o pomoc.

U odebrání dítěte byla i sociální pracovnice, které dívka měla tvrdit, že chce být s otcem. V jednu chvíli na ni zvýšeným hlasem útočí. „Celou dobu jsi mi lhala, proč jsem to teda sepisovala, proč jsi mi lhala?“ takřka křičí. „Já tam prostě nechci jít, ani s policajtama,“ brečí na nahrávce dívka.

Po příjezdu policejní hlídky se situace zjevně vyhrotila. „Nech mě bejt!“ křičí dívčí hlas. „Nebudete snad používat násilí,“ volá matka. „Přestaňte ji stresovat, co to máte v ruce, řekněte mi své jméno,“ rozkazuje policista. „Vem ji tam zezadu,“ sykne policista zřejmě na svou kolegyni. Následně se na nahrávce ozývá pláč a křik. Po chvíli zní klidný hlas soudního vykonavatele: „Nebojte se, o holčičku je postaráno.“

Pak se ozve mužský hlas, který se rozčiluje nad proběhlou scénou. „Okamžitě to chce právníka. Tohle bych hnal k soudu, aby násilím takhle brali dítě. Dokonce ji i zaklekli, to je pravda, ta policajtka ji rvala násilím,“ popisuje muž.

To potvrdil Právu i další svědek. „Měli jsme zrovna s kolegy pauzu a šli jsme ven. Najednou jsem uslyšel jekot a viděl jsem, jak policajtka drží malou holku, která volala: ‚Mami, mami!‘ Když se holka pokoušela přijít k matce, tak ji ta policajtka shodila na zem a držela kolenem. Pak ji s další ženskou napůl odnesly a napůl odtáhly,“ popsal.

Za vraždu milenky dostal muž z Děčínska doživotí

Krimi

Policie: Profesionální zákrok

„Působilo to na mě opravdu hrozně a z mého pohledu zcela nepřiměřeně. Přece k dítěti se musíte nějak chovat. Kolega už chtěl běžet té holce na pomoc, ale pak si všiml, že ti lidé mají policejní uniformy,“ dodal muž.

Právo se s dotazem, zda policistka skutečně zaklekla dvanáctileté děvče, obrátilo na vedení ústecké policie.

„Po vyhodnocení všech dostupných objektivních důkazů nedošlo ze strany policistů vůči nezletilé či ostatním přítomným osobám k jakémukoli pochybení. Uváděné informace se nezakládají na pravdě, což bylo potvrzeno z kamerových záznamů. I přesto, že tato událost byla vyhrocená, tak se policisté chovali profesionálně a snažili se situaci zklidnit, a to primárně s ohledem na přítomnost dítěte,“ napsala mluvčí Veronika Hyšplerová.

Matka svou dceru od zákroku neviděla. „Byť je z průběhu provedeného výkonu zřejmé, že výkon rozhodnutí pro nezletilou zjevně znamenal psychickou zátěž, současně však z jeho popisu vyplývá, že k uvedené situaci zásadní měrou přispěla svým přístupem sama matka. Lze jen dodat, že sebelepší příprava soudu na výkon rozhodnutí tak, aby byl co nejšetrnější s ohledem na zájmy dítěte, nevyváží nedostatek vzájemného respektu k právům dítěte tak, aby k podobným situacím nedocházelo,“ okomentoval zásah opatrovnický soud.

Matka chtěla půlročního chlapce odložit v nemocnici. Když neuspěla, natlačila ho do babyboxu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám