Hlavní obsah

Spekulace a domněnky, prohlásil hlavní obžalovaný v kauze úniků informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Fungovalo v Brně mafiánské prorůstání byznysu a bezpečnostních složek, nebo státní zastupitelství jen slyšelo růst pověstnou trávu? Rozsoudit to bude muset senát brněnského krajského soudu v čele s Ditou Řepkovou, který po přečtení obžaloby, jejíž přednes zabral státnímu zástupci Miroslavu Stokláskovi okolo sedmi hodin, přistoupil v pátek k výslechu obžalovaných.

Saman El-Talabani přichází k soudu.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Na lavici obžalovaných posadilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci celkem 28 lidí. Obžaloba tvrdí, že v Brně fungoval propletenec byznysu, policie a podsvětí, kdy někteří policisté ve spolupráci s bývalými kolegy zajišťovali informace z neveřejných databází a poskytovali ochranu před stíháním.

Obžalovaní, kteří zatím před soudem vypovídali, ale konstrukci obžaloby odmítli. Podle příslušníka Národní centrály proti organizovanému zločinu Daniela Medvece, který patří podle obžaloby mezi hlavní aktéry celé kauzy, je obvinění postavené jen na spekulacích, domněnkách a nepoužitelných důkazech. „Vyšetřování bylo vedeno kolegy obžalovaných policistů, návrhy na odposlechy byly v rozporu se zákonem,“ prohlásil.

Vinu jednoznačně odmítl i bývalý celník Kamil Jurčík, který měl za úplatu poskytovat informace dalšímu z obžalovaných, podnikateli Radku Moricovi. „Já jsem od něj získával informace o dovozu vína do Česka, za to jsem dostával plat, byl jsem takto úkolován svým nadřízeným a taky jsem za to dostával odměny. Byla to standardní činnost. Nemohl jsem mu slibovat ani poskytovat žádnou ochranu, celní databáze nejsou propojeny s těmi policejními,“ zdůraznil Jurčík.

Jak si Švachula a El-Talabani kupovali policejní ochranu

Krimi

Vinu odmítl i obžalovaný Martin Hrdý. „Nikdy jsem si u nikoho neobjednával informace, neobjednával jsem si chránění před trestním stíháním, mám jen přestupky za volantem. Jsem slušným člověkem,“ prohlásil před soudem.

Projednávání případu bude pokračovat dalšími výslechy obžalovaných, příští týden tak promluví například bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula, který byl odsouzen v korupční kauze Stoka, a jeho kumpán ze stejné kauzy Saman El-Talabani.

Šéf brněnské kriminálky vynášel informace ze spisů. Dostal pokutu 100 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám