Hlavní obsah

Souseda zabil kapesním nožíkem. Bylo to v sebeobraně, hájí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Praštil mě pěstí, chytil po krkem a natlačil na hranu výtahu. Měl jsem strach o život. Tak v úterý před Krajským soudem v Plzni obhajoval Vladimír Liška (61) z Aše, proč svého souseda na chodbě domu dvakrát bodl kapesním nožíkem. Šedesátiletý muž se po útoku vrátil zpět do svého bytu, kde ho druhý den našli mrtvého. Pitva prokázala, že vykrvácel v důsledku bodných poranění.

Vladimír Liška u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

K incidentu mezi oběma muži došlo loni v květnu. Liška tehdy přišel na návštěvu k dceři do bytu, kde předtím dlouhá léta sám bydlel. Ta ho upozornila na údajně nevhodné chování souseda Milana U., se kterým se Liška znal. „Sprostě ji napadal, urážel, a dokonce se pokoušel dobývat se do jejího bytu. Tak jsem si to s ním šel vyříkat,“ vypovídal obžalovaný muž, co předcházelo samotnému konfliktu.

Na zvonění Milan U. nereagoval, tak začal na dveře bytu bouchat. „Když otevřel, důrazně jsem mu vyčinil, že to, jak se chová, je už přes čáru slušnosti. Varoval jsem ho, že pokud nepřestane, tak ho nahlásím na policii. Reagoval na to slovy, že na to nemám, a bouchl mě pěstí do ramene,“ líčil Liška před soudem.

Foto: Právo

Vladimír Liška u soudu

Podle jeho slov jej pak soused chytil pod krkem a natlačil na hranu výtahu ke schodišti. „Měl jsem strach, že mě shodí dolů ze schodů, tak jsem vytáhl z pouzdra u opasku kapesní nůž a jednou bodl. On nepovolil, a tak jsem bodl podruhé. To už tam přišel můj syn a roztrhl nás. Pan U. pak zalezl do svého bytu a zavřel dveře,“ popisoval obžalovaný muž dramatické okamžiky.

Útočníci lynčovali souseda. Ke krku mu dali motorovou pilu

Krimi

Že by souseda nějak vážně zranil, prý vůbec netušil. „Nevšiml jsem si, že by někde byla krev. Nevím, jestli jsem ho vůbec zasáhl do těla, nebo jen do oblečení. Tak jsem se o jeho stav nezajímal,“ pokračoval Liška, který tvrdil, že soused byl problematický.

„Hodně pil alkohol. Žil sám, byl to samotář. Když se opil, choval se agresivně. Bylo mu jedno, na kom si vylévá vztek. Vadilo mu, když třeba děti křičely před barákem. Nebo třeba rozkopával odpadky,“ pokračoval Liška, který o sobě tvrdí, že není typem člověka, který by se pral a byl agresivní.

To je ale v úplném rozporu s tím, jak jej charakterizoval jeho zaměstnavatel. „Jeho rétorika ke kolegům je plná agrese a nevraživosti. Ve vzteku dokázal rozkopal krabice se zbožím, které jsme mu pak dávali k úhradě,“ citovala předsedkyně senátu zprávu ze zaměstnání, kde pracuje jako skladník. Soud bude pokračovat výslechy znalců a svědků.

Co dělat, když vás soused obtěžuje hlasitou hudbou či dýmem z grilování?

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám