Hlavní obsah

Soud zrušil podmínku boxerskému šampionovi, trest je prý moc mírný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský krajský soud v úterý zrušil původní tresty čtveřici mužů v čele s boxerským šampionem Lukášem Fajkem a jeho bratrem Janem, kterým okresní soud loni v létě uložil podmínky za zmlácení jednoho hosta v baru v Hostivici u Prahy. Podle odvolacího senátu šlo ale o příliš mírné tresty, poškozený by pak naopak měl dostat vyšší odškodné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Profesionální bojovníci zasedli u soudu na lavici obžalovaných. Na snímku ze srpna 2023 zleva Jan Fajk, Lukáš Fajk a Tomáš Tauber

Článek

Krajský soud proto vrátil případ zpět do hlavního líčení nižší instanci. „Okresní soud by měl uvažovat velmi významně o trestech nepodmíněných,“ podotkla v úterý při odůvodnění zrušujícího verdiktu předsedkyně odvolacího senátu Anna Ryšánková.

Jedním z důvodů je i dosavadní postoj čtveřice mladých mužů, kteří podle ní svého jednání doteď nelitovali. Na lavici obžalovaných usedl Lukáš Fajk, který je profesionálním boxerem od roku 2021. Loni v dubnu se navíc stal po duelu v Německu držitelem Kontinentálního titulu IBO a v červnu pak v Praze šampionem České unie boxerů profesionálů (ČUBP) ve váze bridgeweight (do 102 kg).

Jeho bratr Jan zase jako zápasník MMA podepsal profesionální smlouvu s organizací Oktagon a bojovým uměním se prý živí i třetí z obžalovaných Tomáš Tauber. Pouze poslední z nich Ondřej Niederle dosud studuje.

Událost, kvůli které skončili před soudem, se odehrála v brzkých ranních hodinách 19. června 2022 ve Sportbaru Na Hřišti v Hostivici. Čtveřice obžalovaných tam podle spisu přišla s přítelkyní Jana Fajka, která měla údajně nějaký dřívější osobní konflikt s jedním z přítomných hostů.

Jan Fajk ho podle žalobkyně v baru vyhledal a bezdůvodně třikrát udeřil do hlavy a kopl ho do břicha. „Měli jsme rozlučku s fotbalem, pak jsem dostal do hlavy dva údery a pak si nic nepamatuju,“ uvedl loni v srpnu u soudu první napadený.

Boxerský šampion před soudem kvůli rvačce v baru

Domácí

Toho se zastal později hlavní poškozený Petr B., do kterého se kvůli tomu podle rozsudku pustili všichni čtyři obžalovaní. Jeden z nich údajně chytil Petra zezadu za krk a Lukáš Fajk ho společně s dalším známým „několikrát udeřili pěstí do oblasti hlavy“, což způsobilo mužův pád na zem, tvrdí obžaloba.

Tam ho podezřelí údajně opakovaně kopali do horní části těla, a když se Petrovi podařilo zvednout, bratři Fajkové ho „mezi sebou sevřeli a několikrát velkou silou udeřili pěstí do hlavy, po čemž poškozený opět spadl na zem a Lukáš Fajk ho ještě dvakrát silným úderem udeřil do hlavy a Jan Fajk jedenkrát do oblasti zad,“ napsala státní zástupkyně do obžaloby, kterou podala na čtveřici mužů loni v květnu.

Závažnější následky

Muž si z napadení odnesl zřejmě doživotní následky. Nejprve skončil na ošetření v pražské motolské nemocnici a jeho léčení se protáhlo na víc než šest týdnů. Má dodnes problémy se závratěmi omezující jeho pohyb a způsobující pády, sníženou psychickou i fyzickou výkonnost, bolesti hlavy, čelisti a poruchy spánku. Skončil v invalidním důchodu a jeho pracovní schopnost je snížena o více než 70 procent. Podle Petrova právníka by tomu tak nebylo, kdyby útočníci nebyli dobře vycvičení bojovníci.

A právě to, co všechno obžalovaní Petrovi B. způsobili, by měl Okresní soud Praha-západ podle odvolacího senátu znovu pořádně přezkoumat a doplnit o další podklady. Jeho dokazování bylo podle Ryšánkové neúplné, protože některé listiny prý svědčí o tom, že poškozený muž utrpěl zranění s vážnějšími trvalými následky.

Za zmlácení hosta v baru dostal boxerský šampion podmínku

Krimi

Okresním soudem původně určené bolestné ve výši necelých 67 tisíc korun je tedy příliš nízké, jak v úterý naznačil odvolací senát. Muž původně žádal bezmála milion korun.

Domníváme se, že jsou to klíčové otázky (závažnost následků), pokud jde i o rozhodnutí o vině obžalovaných a také ohledně nároků poškozeného. Je potřeba doplnit dokazování například znaleckými posudky,“ uvedla soudkyně.

Odvolací soud tedy nezrušil původní rozsudek proto, že by měl pochybnosti o nezákonném jednání bratří Fajků a dalších dvou mužů. Všichni se přitom shodně ve svých výpovědích hájili tím, že jednali v nutné obraně poté, co je později zraněný muž nejprve sám napadl a použil prý jako zbraň i příborník.

Lukáš Fajk v úterý poznamenal, že ho celý incident mrzí, ale že jen bránil mladšího bratra, kterého poškozený zezadu napadl.

„Co se týká viny obžalovaných, už dnes je potřeba odmítnout, že by se z jejich strany jednalo o nutnou obranu. Není důvodu pochybovat o tom, že došlo k napadení poškozeného a že utrpěl ublížení na zdraví s následky,“ měla však jasno Ryšánková.

Výhrady zástupce plně doloženy

Okresní soud loni v srpnu uznal čtveřici mužů vinou z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví, a to především na základě nahrávky z kamer v baru zachycující celý konflikt. Všichni útočníci však vyvázli s podmínkami.

Nejpřísněji soud potrestal Jana Fajka, a sice třemi lety s podmíněným odkladem na čtyři roky. Jeho bratr Lukáš dostal stejný trest, jen s o půl roku kratším odkladem. Zbývající dva obžalovaní Tomáš Tauber a Ondřej Niederle obdrželi dvouleté podmínky. Podle odvolacího senátu šlo ale o zbytečně mírné tresty.

„Výhrady státního zástupce (v odvolání), pokud jde o tresty uložené pod dolní hranicí trestní sazby, jsou i zde plně odůvodněny. Neshledali jsme podmínky pro tak benevolentní postoj,“ konstatovala v úterý Ryšánková.

Bývalého boxera v Brně zmlátil a ukradl mu ledvinku, dostal sedm let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám