Hlavní obsah

Bývalého boxera v Brně zmlátil a ukradl mu ledvinku, dostal sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nevrácená tavná pistole a montérky zřejmě stály za brutálním napadením v Brně, kde si majitel pracovního oděvu počíhal na svého známého, bývalého boxera. Toho bez varování srazil zezadu na zem a pak do ležícího bušil pěstmi, přičemž si pomáhal nejspíš nasazeným boxerem. Zbitému muži pak vzal ledvinku a zmizel. Za pokus loupeže mu soud vyměřil sedm let vězení.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

K útoku došlo na okraji brněnských Kohoutovic. Obžalovaný tam na zastávku MHD vylákal svého známého, aby si s ním vyřídil účty.

„Toho strčil či kopl do zad, až poškozený upadl na zem, následně ležícího zaklekl a pěstmi obou rukou jej opakovaně udeřil do hlavy a do obličeje, přičemž útok vedl s nasazeným boxerem či obdobným kovovým předmětem, a ten doprovázel vulgárními nadávkami,“ popsala obžaloba.

Napadený díky aktivní obraně utrpěl jen mnohočetné tržné ranky na hlavě, ovšem útočník si podle státního zastupitelství musel být vědom, že může způsobit vážná zranění, k čemuž nedošlo jen shodou náhod.

Útočník v Brně napadl seniora na zastávce a srazil ho na zem, policie hledá svědky z videa

Krimi

Obžalovaný před soudem přiznal, že si s budoucí obětí domluvil dostaveníčko, jak plyne z rozsudku brněnského krajského soudu, který mají Novinky k dispozici.

„Ptal jsem se ho, kdy mi vrátí věci, začali jsme se hádat a já jsem mu začal nadávat. On mě napadl první, udeřil mě do hlavy a začali jsme se prát,“ vypověděl útočník.

„Vím, že býval boxerem, tak prostě skončil na zemi, zalehl jsem ho a začal jsem ho na zemi boxovat. Bylo to v afektu, neměl jsem žádnou zbraň, kdybych měl boxer, dopadlo by to hůř. Ani jsem mu nic nevzal,“ dodal.

Já jsem dřív boxoval a poznán ránu pěstí nebo nástrojem. Byly to chlapské údery.
poškozený

Napadený podal jinou verzi, v níž byl zezadu kopnut do zad, spadl na zem a byl bit.

„Chránil jsem si rukama hlavu a obličej, on měl v rukou něco železného, asi boxera. Já jsem dřív boxoval a poznám ránu pěstí nebo nástrojem. Byly to chlapské údery. Pak mi vzal kapsičku a odešel,“ popsal poškozený.

Muž byl navíc handicapován ortézou na noze, neboť si pár dní předtím natloukl při pádu z koloběžky.

Přišel o kukátko, kleště a peníze

Senát v čele s Milošem Žďárským nakonec uvěřil napadenému.

„Namítá-li dále obhajoba, že obžalovaný věděl, že poškozený v minulosti provozoval závodně box na vysoké úrovni a útok by si rozmyslel, pak je možno oponovat tvrzením poškozeného, že box provozoval před více než 15 lety,“ konstatoval soudce.

„Dále byl omezen zraněným kolenem a zejména byl napaden zezadu, aniž by stačil reagovat a v pozici na zemi v poloze na zádech a zakleknut obžalovaným svoje dovednosti prezentovat nemohl,“ dodal.

V rámci trestní sazby od pěti do dvanácti let odnětí svobody byl obžalovanému uložen trest lehce pod čtvrtinou zákonné trestní sazby
soudce Miloš Žďárský

Soud se ve verdiktu odkázal i na znalce, podle něhož rány odpovídaly útoku boxerem nebo podobným nástrojem.

„Zda zranění na hlavě poškozeného byla způsobena boxerem či jiným předmětem není pro rozhodnutí ve věci překážkou, když uváděné předměty jsou v zásadě za sebe zaměnitelné,“ uvedl Ždárský.

Vzhledem k odcizení ledvinky s penězi, kukátkem a kleštěmi kvalifikoval soud útok jako pokus loupeže s těžkým ublížením na zdraví.

„V rámci trestní sazby od pěti do dvanácti let odnětí svobody byl obžalovanému uložen trest lehce pod čtvrtinou zákonné trestní sazby,“ dodal Žďárský.

Muž napomenul hlučnou skupinu lidí v brněnské tramvaji, zbili ho do krve

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám