Hlavní obsah

Soud zastavil kvůli chatrnému zdraví stíhání 81letého muže z Plzně za praní milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský soud zastavil trestní stíhání 81letého Miroslava Pražáka, jehož firma Sonitus sloužila podle obžaloby jako pračka špinavých peněz mezinárodního gangu podvodníků z Ameriky a Německa. Důvodem je jeho špatný zdravotní stav.

Miroslav Pražák před soudem v květnu 2022Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Je zatížen takovými duševními komplikacemi, které vylučují, aby chápal smysl a účel trestního řízení, případně i uložení trestu. Proto se jeho trestní stíhání jeví jako neefektivní a nepřípustné,“ stojí v rozhodnutí soudu, se kterým se Novinky seznámily.

Pražáka policie před třemi lety obvinila z legalizace výnosů z trestné činnosti. Hrozilo mu za to až deset let vězení.

Podle spisu Pražákova firma nevyvíjela žádnou činnost, přesto přes její bankovní účty protékaly desítky milionů korun v zahraničních měnách.

Český soud vydal Ukrajince do Francie ke stíhání za praní špinavých peněz

Krimi

Státní zástupce tvrdí, že Pražák se svým známým Miloslavem Bendou (67), který si za krácení daně v jiném případu odpykává sedmiletý trest, zakládali jménem společnosti Sonitus bankovní účty.

„Na ně přijímali peněžní prostředky pocházející z trestné činnosti, které následně odesílali na zahraniční bankovní účty za účelem zastření jejich původu,“ stojí v obžalobě.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že se tímto způsobem podařilo zastřít původ téměř 70 milionů korun, které zahraniční podvodníci vylákali od důvěřivých lidí.

Ti se nechali zlákat nabídkou atraktivní finanční příležitosti v podobě investic do vývoje pokročilé umělé inteligence.

Jak Novinky zjistily, mezi poškozenými figuruje například jeden z největších amerických výrobců tiskařských strojů. Naletěli ale i univerzitní profesoři, kteří neváhali zaplatit tisíce dolarů, aby mohli být součástí slibovaného byznysu.

Poškození v průběhu let 2019 a 2020 posílali peníze podle instrukcí podvodníků na účty právě společnosti Sonitus, odkud je měli obvinění dál přelévat na dosud neidentifikovaná zahraniční konta. Miliony končily například v Číně, kde docházelo k jejich přeměně na bitcoiny.

„Společnost Sonitus nedisponovala žádným majetkem ani vybavením. Jednalo se o zcela evidentně nastrčenou firmu pro legalizaci finančních prostředků, které pocházely z podvodů na území USA a SRN, když účelem transakcí mělo být ztížení nebo znemožnění zjištění jejich původu,“ upozornil státní zástupce Libor Řeřicha.

Věřil jsem lidem kolem sebe

Vysokou společenskou škodlivost jednání obou obviněných podle státního zástupce zvyšuje i jejich samotný postoj.

„V trestné činnosti pokračovali i za situace, kdy jim muselo být jasné, že už po nich jde policie. Poté, co jim totiž zablokovala původní účty, založili nové, přes které prali špinavé peníze dál,“ dodal žalobce.

Pražák, který je bývalým učitelem tělocviku, už dříve prohlásil, že se cítí vinen pouze tím, že zakládal účty.

„Věřil jsem, že jde o legální podnikání. Mělo jít o obchod s informacemi. Já jsem tomu vůbec nerozuměl. Vůbec jsem netušil, že něco špatného probíhá. Žádné podezření jsem neměl. Věřil jsem lidem kolem sebe,“ vypovídal předloni u soudu Pražák.

Připustil, že mu bylo divné, jak velké částky jdou přes účty. „Doplatil na svoji důvěřivost a naletěl. V podstatě sehrál roli bílého koně,“ doplnil Pražákův advokát.

Podle výpisu z obchodního rejstříku koupil Sonitus jako neaktivní firmu Pražák v roce 2016. V současné době je společnost v likvidaci. Z veřejných dat je možné zjistit, že policie na jednom z účtů zajistila přibližně 750 tisíc korun.

„Praní špinavých peněz“ může ušetřit stovky miliard

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám