Hlavní obsah

Soud vyměřil Slovákům za obchod s uranem osm a deset let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Slzy v očích a smutek se objevily v pátek odpoledne v očích dvou Slováků, které senát Krajského soudu v Brně poslal do vězení za obchodování s radioaktivním uranem. Trest 10 let ve věznici se zvýšenou ostrahou dostal Juraj Vagašský (47) a jeho komplic Peter Moravčík (55), který mu při obchodování asistoval, dostal roků 8. Oba muži byli i vyhoštěni z ČR.

Foto: Andrea Čekanová,NPÚ

Zimní Růžový vrch, jako z pohádky

Článek

Obžalovaní dostali tresty za to, že loni v listopadu chtěli prodat v Brně necelé 3 kg radioaktivního uranu v kovové formě a požadovali 200 tisíc amerických dolarů (USD) za kilogram látky.

Nakonec uran prodali policejnímu agentovi, který vystupoval jako zájemce a podle pokynů státní zástupkyně předstíral převod. Oběma Slovákům předal kufřík, ve kterém bylo 300 tisíc USD a 250 tisíc Eur. Vina pachatelů byla prokázána poměrně rozsáhlým vyhodnocováním důkazního materiálu a výslechem řady svědků.

K obchodu došlo loni 14. listopadu, kdy se v salónku hotelu Voroněž v Brně sešli oba Slováci s policejním agentem. Celé akci předcházely ještě dvě schůzky a to v Uherském Hradišti a v Břeclavi, kde Vagašský fingovanému obchodníkovi předal vzorek látky. Na základě laboratorních výzkumů, které ukázaly, že jde o uran v kovové formě, pak policie rozpracovala případ a oba aktéry zatkla 14. listopadu v Brně při přepočítávání peněz.

Komplic tvrdil, že nic netušil

"Ano, nabízel jsem uran k prodeji, ale jednal jsem na základě nátlaku ruské mafie, která mi vyhrožovala likvidací a zničením rodiny. Proto jsem rusky mluvícím mužů slíbil, že látku prodám. Navíc jsem věděl, že kovový uran není nijak vyjímečný a není ani nebezpečný," vypověděl Vagašský.

Jeho komplic, který je bývalým vojákem z povolání, zase tvrdil, že ani netušil, jakou odměnu by z toho získal a jel se svým kamarádem, aby mu pomáhal. "Netušil jsem, že jde o uran a zásah policie mě velice překvapil. Vzpamatoval jsem se až později na policejní služebně a pořád mi nedocházelo, co se vlastně děje," tvrdil Moravčík.

Šlo o nebezpečný materiál

Důležité slovo v celém případu měl profesor Jiří Patočka z katedry toxikologie bývalé Vojenské lékařské fakulty z Hradce Králové. Ten uved, že uran měl toxicitu, která mohla ublížit ledvinám. V této formě, v jaké byl zadržen, nemohl sice nikoho otrávit, ale v laboratoři bylo snadné z něj udělat látku, které by sloužila k ohrožení zdraví lidí.

"Mohl by být využitý i k výrobě nebezpečné munice s uranovou střelou. Mechanický účinek střely se zvýší a kovový prášek se ve vzduchu vznítí a je jedovatý. Kovový uran se vyrábí v zemích bývalého Sovětského svazu a na vyrobení zadrženého množství necelých tří kilogramů bylo potřeba asi 2q smolince," uvedl Patočka.

Na základě těchto údajů pak soud rozhodl o vině obžalovaných, kteří se na místě proti rozsudku odvolali. Oba zůstávají i nadále ve vazbě, aby nemohli nikoho ovlivňovat a neuprchli před trestem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám