Hlavní obsah

Soud zrušil zprošťující verdikt nad učitelkou, která popírala válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský odvolací soud ve středu zrušil zprošťující verdikt nad bývalou učitelkou Martinou Bednářovou obviněnou z popírání války na Ukrajině, čehož se měla dopustit při výuce žáků základní školy. Případ se vrací na Obvodní soud pro Prahu 6 k novému projednání. Důvodem je doplnění dokazování.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaná učitelka Martina Bednářová u Obvodního soudu pro Prahu 6

Článek

Předsedkyně odvolacího senátu Městského soudu v Praze Hana Chaloupková v odůvodnění rozhodnutí uvedla, že soud sice nesouhlasí ve všem s odvoláním státního zástupce proti předchozímu verdiktu obvodního soudu, první instance by se ale měla některými souvislostmi případu znovu zabývat, stejně tak celým kontextem toho, jak tehdejší hodina češtiny probíhala.

Podle původního rozhodnutí obvodního soudu žalovaný skutek není trestným činem a žena selhala jako učitelka, za což byl dostatečným trestem vyhazov.

Chaloupková ale uvedla, že je potřeba ještě doplnit dokazování v kauze, navíc zmínila, že podle evropské judikatury lze na učitele přihlížet přesnější optikou, co se týče omezení svobody projevu.

Učitelku obviněnou z popírání války na Ukrajině soud zprostil obžaloby

Krimi

Sama obviněná učitelka odmítla věc více komentovat. Uvedla pouze, že nebude dávat vyjádření médiím, která „ani neumějí napsat správně titulek“.

Jednalo by se podle ní o „házení perel sviním“, dodala s odkazem na idiom vycházející z biblické citace o zbytečné investici času a námahy do někoho, kdo si to nezaslouží.

Obžaloba ženu viní z trestného činu uvedeného v zákoníku jako popírání genocidia, za což jí hrozí půl roku až tři roky vězení. Státní zastupitelství dříve navrhlo osmiměsíční podmínku a pětiletý zákaz učit.

Podle spisu se měla žena loni v dubnu na Základní škole Na Dlouhém lánu v Praze 6 při výuce žáků 8. třídy snažit ospravedlnit válečné zločiny Rusů na Ukrajině. Například při komentáři k záběrům hořícího Kyjeva měla s odkazem na zaujatost médií tvrdit, že se tam nic neděje. Jeden z žáků její výstup nahrál.

Vyhazov učitelky stíhané za popírání války platí, rozhodl soud

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám