Hlavní obsah

Soud bude projednávat kauzu Bečva celý příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský soud projednávat 30. ledna příštího roku. Na hlavní líčení si vyčlenil 39 jednacích dní, nařízené je až do prosince 2023. Při havárii 20. září 2020 uhynulo více než čtyřicet tun ryb v úseku od Valašského Meziříčí po Přerov.

Foto: Před dvěma lety v Bečvě uhynulo přes čtyřicet tun ryb.

Před dvěma lety v Bečvě uhynulo přes čtyřicet tun ryb.

Článek

Žalobce Sachr již v březnu obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod, které odcházejí kanálem ústícím ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

„Byl bych rád, aby už celá kauza co nejdříve skončila. Poškozuje nás víc a víc. Máme dostatek důkazů svědčících o tom, že nejsme viníky. Předložíme je až u soudu,“ řekl Právu Havelka.

Z toho, jak se kauza vleče, nejsou nadšeni rybáři, ekologové ani další aktivisté. „Z otravy na řece Bečvě mě i po více než dvou letech jímají smíšené pocity. Žalostné na tom celém je, že se tuto nezvratně zdrcující přírodní katastrofu doposud nepodařilo objasnit, například nedůsledností při vyšetřování,“ uvedl aktivista Marek Smetana, který se v minulosti snažil s dalšími lidmi svou cestou zjistit příčiny této ekologické havárie.

Podle něj je na této aféře pozitivní fakt, že je stále mnoho lidí, kteří i po tak dlouhé době pracují na objasnění havárie a na zamezení opakování se podobné katastrofy.

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už dva roky, vědci upozorňují na chyby ve vyšetřování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám