Hlavní obsah

Soud v kauze Cimický vyloučil kvůli výslechu poškozených veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V kauze obžalovaného psychiatra Jana Cimického začal ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 8 vyslýchat některé z takřka čtyřiceti poškozených žen, které měl známý lékař zneužívat či sexuálně obtěžovat. Proto soud po výslechu jednoho z bývalých Cimického kolegů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a jeho manželky, zdravotní sestry, vyloučil po zbytek jednacího dne z hlavního líčení veřejnost.

Soud s Janem CimickýmVideo: Novinky

 
Článek

Několik svědkyň přišlo již na dopolední jednání, další mají dorazit po obědě.

Zatímco na samém počátku hlavního líčení na začátku ledna se Cimický k soudu dostavil, při předchozím jednání v polovině téhož měsíce ho již pouze zastupoval jeho advokát, který tehdy avizoval, že se obžalovaný psychiatr prozatím i z následujících jednání omluvil. Důvody uvést nemusel, soud jeho žádosti vyhověl, protože ho již na začátku při lednovém zahájení hlavního líčení vyslechl.

Na začátku čtvrtečního jednání vystoupil jako svědek psychiatr Zdeněk Šolle, který pracoval v Bohnicích v letech 1990 až 1994, a Cimický byl jeho kolega. Nedělali však na stejném oddělení a podle Šolleho se vlastně vůbec nepotkali.

Cimického kolegyně: Pacientky nám popsaly jeho praktiky

Krimi

Jedna ze Šolleho tehdejších pacientek je podle obžaloby obětí Cimického a patří mezi poškozené. Svědek však odmítl, že by mu o svých zkušenostech s Cimickým zmíněná žena něco řekla.

„Nemluvila o tom se mnou a nebo nehovořila jasně,“ konstatoval Šolle. Zároveň popřel, že by mu některá z dalších pacientek řekla cokoli o zkušenostech s Cimickým.

Soudce krátce vyslechl i Šolleho manželku Barboru, která před více než třiceti lety pracovala v Bohnicích jako řadová zdravotní sestra. Jednou z klientek byla podle ní nyní poškozená žena z Cimického kauzy, která prý u nich byla hospitalizována a Cimický ji léčil. Měla prý vysoký tlak a závislost na lécích. Na další podrobnosti si ale nevzpomněla.

Při minulých jednáních vypovídaly rovněž Cimického bývalé kolegyně, které přiblížily, jak se jim některé klientky svěřily se svými negativními zkušenostmi s ním.

Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)Video: Novinky

Například známá česká sexuoložka Hana Fifková jako svědkyně na jednání v polovině ledna připustila, že se jí svěřila sestra jedné z pacientek, že byla Cimickým dlouhodobě sexuálně zneužívána v době hospitalizace v psychiatrické nemocnici v pražských Bohnicích.

Cimický je obžalován z celkem 39 skutků, konkrétně pětatřiceti případů vydírání se sexuálním podtextem a čtyř případů znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby se jich dopustil v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019.

Obžalovaný psychiatr již dříve soudu řekl, že se necítí být vinen, přičemž odmítl dohodu o vině a trestu. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Případ začala policie řešit a první obvinění padlo v roce 2021, kdy herečka a zpěvačka Jana Fabiánová na sociální síti uvedla, že ji Cimický v minulosti sexuálně napadl. Reagovala tak podle médií na informaci, že by měl lékař od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana obdržet státní vyznamenání. Následně se začaly ozývat se svými zkušenostmi s Cimickým i další ženy.

Foto: Novinky

Soud s Janem Cimickým

Žalobkyně chce pro Cimického tři roky vězení a zákaz lékařské profese

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám