Hlavní obsah

Můj otec znásilnil moje základní lidská práva, řekl u soudu Andrej Babiš ml.

Aktualizováno

Andrej Babiš mladší vypovídal v pátek u pražského městského soudu v kauze Čapího hnízda. Uvedl, že podpis na smlouvách není jeho, papíry mu poprvé ukázala až policie. Jeho otec Andrej Babiš si synova slova poslechnout nepřišel. Novinky sledovaly páteční dění u soudu v online reportáži.

Andrej Babiš mladší dorazil k souduVideo: Novinky

 
Článek

Vážení čtenáři děkujeme vám za sledování online reportáže. Jelikož soud již skončil, končíme také s podrobným zpravodajstvím.

11:28 - Obhájce po skončení hlavního líčení: „Když posoudíte text obžaloby, a to, co se dalo očekávat od tohoto týdne, tak jsme mohli očekávat daleko horší výsledky pro našeho klienta. Nedopadlo to úplně špatně. Máme tam dobrou pozici. Zatím.“

Obhájce pochválil objektivitu soudce, který sám od sebe chce zadat posudek duševního stavu Babiše ml. Kdyby tak neučinil, navrhli by to sami.

11:12 - Soudce Jan Šott ukončil páteční slyšení. Další soudní jednání stanovil na 26. září, kdy soud opět pozve k výpovědi svědkyni Filipovou.

11:09 - Expremiérův syn na adresu lékařky Protopopové uvedl: „Znám ji, neřekl bych, že se o mě starala, dávala mi velké množství léků.“

11:05 - Obhajoba se dotazovala také na jeho působení u Travel Servis: „Lítal jsem jako dopravní pilot do roku 2014, odešel jsem sám, měl jsem tam problémy s managementem.“

Obhájce: Měl jste tam konflikt?

Babiš: Ano, měl.

10:59 - Obhajoba se Babiše ml. zeptala na manipulaci. „Nikdo se mnou nemanipuluje, oči mi otevřeli lidé na sociálních sítích,“ upozornil svědek.

„Můj otec znásilnil moje základní lidská práva v roce 2017,“ řekl Babiš na dotaz obhájce, proč měl ještě před vstupem do jednací síně negativní poznámky na adresu otce. „To bylo víc než poškození, to byl kriminál. Zaměstnanec s ruským občanstvím a kriminální minulostí mě přinutil odejít z ČR,“ poukázal Babiš na nedobrovolný odchod na Krym.

10:55 - Státní zástupce se ptal, zda si je svědek vědom, že by podepisoval někomu nějaké plné moci, například právníkům Agrofertu Alexeji Bílkovi či Václavu Knotkovi. „Ne, nejsem,“ řekl.

Šaroch: Byl byste ochoten případně takového člověka zprostit mlčenlivosti?

Babiš: Nevím, co mám na to odpovědět, musel bych se s někým poradit.

Uvedl, že se poradí se svým právníkem Vítězslavem Dohnalem.

10:49 - Státní zástupce Jaroslav Šaroch se Babiše ml. zeptal na smlouvu, o které svědek mnoho neví. Podepisoval ji prý v roce 2011 či 2012.

10:46 - Na otázku soudce, zda je ochoten se v ČR podrobit znaleckému zkoumání duševního stavu na žádost soudu, odpověděl: „Jsem ochoten.“

10:43 - Ošetřující lékařkou v ČR je Džamila Stehlíková. „Diagnózu učinili ve Švýcarsku, ale na základě lživého názoru Dity Protopopové,“ vysvětlil Babiš ml.

Soudce: Léčíte se teď s něčím?

Babiš: Ano.

Soudce: Jaká je vaše diagnóza?

Babiš: Mám diagnózu.

Soudce: Jakou?

Babiš: Já s ní ale nesouhlasím.

Soudce: Aha, ale jakou tedy?

Babiš: Schizofrenie.

10:38 - Soudce se poté ptal na současný zdravotní stav. Babiš předkládá lékařskou zprávu od lékařky Džamily Stehlíkové. Podle ní je svědek zdravotně způsobilý. Potvrdil, že se léčí se schizofrenií. „S touto diagnózou ale nesouhlasím.“ Bere léky stále, ale právě po konzultaci s lékaři v ČR i ve Švýcarsku snižuje jejich dávky.

10:32 - Andrej Babiš ml. na pokyn soudce podrobně popisuje incident s policií na dálnici D1, po kterém skončil v psychiatrické léčebně. Soudce jej trpělivě poslouchá a nechá ho mluvit.

10:25 - O dotaci pro Čapí hnízdo se dozvěděl až z novin.

10:20 - Soudce Babišovi ml. ukazuje tři smlouvy o převodu akcií. „Tyto smlouvy jsem nikdy neviděl, poprvé mi je ukázala až policie,“ konstatoval.

10:18: Babiš popřel, že by podpisy pod smlouvou byly jeho. Neříká mu nic ani samotná smlouva.

10:16 - Smlouva měla asi dvacet stran, podepsal se na asi pět z nich. „Bylo to malé písmo, finanční výrazy, zkratky, nerozuměl jsem tomu,“ řekl. Co má podepsat, prý určila Procházková. Na dotaz, proč podepisoval, když neví, co to bylo: „Ona byla velmi charismatická.“ U podpisu byla i sestra Adriana Bobeková.

Babiš mladší hned na začátku ale řekl, že smlouva se netýkala akcií.

Udělat nějakou blbost, jako byl Krym, by pro otce byla sebevražda, řekl Andrej Babiš ml.

Domácí

10:12 - Babiš potvrdil, že jednou navštívil společnost Agrofert, aby tam podepsal nějakou smlouvu. O jaký typ smlouvy šlo, prý neví. „Absolutně netuším,“ prohlásil. K podpisu ho pozvala finanční ředitelka Agrofert Holding Petra Procházková.

10:02 - Syn expremiéra se také vyjádřil k Čapímu hnízdu: „Byl jsem tam několikrát, poprvé, když to byla ještě zřícenina, vzal mě tam otec a říkal, že to kupuje.“ Do roku 2015 měl podle svých slov s otcem normální vztah. „Teď žádný, nekomunikujeme, nemám negativní nebo nepřátelské pocity, jsem přirozený pacifista.“

10:01 - Dle jeho slov v letech 2007 až 2010 žil v USA na Floridě, studoval tam.

9:58 - Před soud předstoupil Andrej Babiš mladší. Soudci řekl, že bude vypovídat, spoluobžalovanou Janu Nagyovou vůbec nezná.

9:45 - Svědkyně si na okolnosti uzavření pojistné smlouvy s Čapím hnízdem nepamatuje, nepracuje tam již pět let, potvrdila ale, že na farmu byla pozvána tehdejším předsedou představenstva Farmy Čapí hnízdo Nenadálem. Byla se tam podívat a jednali o smlouvě, kdy byla podepsána, si nepamatuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš mladší přišel svědčit k soudu

9:35 - Gmentová uvedla, že v pojistné smlouvě byly společnosti, které spadaly do skupiny Agrofert, byl tam i soukromý majetek Andreje Babiše i firmy, které vlastnila Babišova rodina, např. dcera Adriana Bobeková. Kmentová sjednávala a spravovala tyto smlouvy.

Gmentová byla pojišťovací agentka pracující pro společnost, která zprostředkovává pojištění od různých pojišťoven. Holding Agrofert, ale i Babiš a jeho rodina byli klienty této společnosti.

9:32 - Pokračuje výslech Gmentové, soudce po poradě uvedl, že se na ni povinnost mlčenlivosti nevztahuje. Svědkyni k soudu pozval sám soudce Šott, tedy ani obžaloba, ani obhajoba.

9:29 - Na otázku, co chce soudu sdělit, odpověděl: „Já budu odpovídat na otázky, které mi soud položí, pravdivě a věcně.“ Strach dle svých slov nemá, má přátele a sociální sítě.

9:26 - Andrej Babiš ml. Novinkám řekl, že se setkání s otcem u soudu rozhodně nebál a nijak by ho nerozrušilo. „Je známo, že cokoli on vypustí z úst, je lež a manipulace,“ dodal. To, že otec k soudu nechtěl přijít, ho prý překvapilo.

Rozhovor s Andrejem Babišem mladšímVideo: Novinky

9:16 - Vypovídá Eva Gmentová, která spravovala pojištění Babišových firem včetně Agrofertu. Měla na starosti rámcovou smlouvu mezi Českou pojišťovnou a Agrofert holdingem, v rámci níž bylo podle informací Novinek pojištěno i Čapí hnízdo. Svědkyně však odkázala na povinnost mlčenlivosti danou zákonem.

Soud přerušil jednání na deset minut, aby ověřil, zda se na podobné smlouvy vztahuje mlčenlivost.

9:08 - Svědkyně Filipová Pokorné po odchodu ze síně na otázku, co říká na to, že Babiš řekl, že ho nemá ráda, uvedla: „Ach jo, škoda že jsem neřekla víc.“

Škoda že jsem k Čapímu hnízdu neřekla víc. Svědkyně Filipová půjde k soudu znovu

Krimi

Soudce si to u novinářky chtěl ověřit. „Pokud si svědci dělají tiskové konference po tom, co opustí jednací síň, musí počítat s tím, že budou pozváni znovu,“ konstatoval Šott. Soud bude zajímat, co svým výrokem myslela, zda je to tak, že neřekla ve své včerejší výpovědi vše. K soudu ji proto pozve znovu.

9:06 - Soudce Jan Šott povolal k výslechu novinářku z Deníku N Zdislavu Pokornou, která dělala ve čtvrtek rozhovor se svědkyní, bývalou úřednicí ROP Evou Filipovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš mladší u Městského soudu v Praze

8:58 - Andrej Babiš mladší před soudem novinářům řekl, že byl bílým koněm. Na otázku novinářů, jestli se nebál o svou bezpečnost, když přišel k soudu sám, odpověděl, že pokud by se mu něco stalo, byla by to po vynuceném odvezení na Krym v roce 2017 pro jeho otce „sebevražda“.

8:47 - Andrej Babiš mladší dorazil před soudní budovu a krátce se bavil s novináři. „Dnešek je pro mě osobní výhra,“ konstatoval Babiš mladší.

Expremiér Babiš přes svého advokáta uvedl, že se nezúčastní výpovědi, aby syna „neznervózňoval a šetřil“. Jeho obhájci neúspěšně žádali, aby soud nechal vyšetřit duševní stav Babiše juniora.

Ten tvrdí, že sehrál roli bílého koně a že areál Čapí hnízdo byl od počátku projektem jeho otce.

Trvá také na tom, že ho otec nechal v roce 2017 unést na Krym, aby mu zabránil podat svědectví ohledně převodu akcií Farmy Čapí hnízdo.

Babišovi právníci chtěli nechat zkoumat duševní stav jeho syna, soudce to smetl ze stolu

Domácí

Obžalovaný politik naopak trvá na tom, že jeho syn je psychicky nemocný a nezpůsobilý vypovídat před soudem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš mladší u Městského soudu v Praze

Babiš v pondělí označil obžalobu jako nepravdivou a nereálnou. Kauza podle něj vznikla, protože vstoupil do politiky.

„Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, a proto jsem přesvědčen, že tady stojím, protože trestní stíhání bylo zpolitizované,“ tvrdil Babiš soudu.

Podle obžaloby měl Andrej Babiš starší zajistit v roce 2007 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce.

Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky.

Foto: Novinky

Rozhovor s Andrejem Babišem mladším

Reklama

Výběr článků

Načítám