Hlavní obsah

„Nemá mě ráda.“ Na soudu bylo veselo. Babiš skákal svědkyni do řeči, soudce ho musel napomínat

– Praha • Aktualizováno

Senát Městského soudu v Praze se ve čtvrtek opět zabýval kauzou expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalé spolupracovnice Jany Nagyové. Babiš byl přítomen dopoledne, na zbytek dne se omluvil. Nepřijde ani v pátek, kdy má vypovídat jeho syn, se kterým nemá dobré vztahy. Babiš nechce prý svého potomka rozrušit. Ve čtvrtek hovořili další svědci, například exhejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaný Andrej Babiš

Článek

Soudce Jan Šott přerušil hlavní líčení do pátečních 9:00, kdy bude na programu výslech syna obžalovaného expremiéra Andreje Babiše mladšího. Tím je rovněž do zmíněného termínu přerušena online reportáž Novinek, za jejíž sledování redakce čtenářům děkuje.

14:45 - „Doba, o které se bavíme, je podle mě dotační pravěk,“ řekla soudu obžalovaná Jana Nagyová ve vyjádření k tomu, co zaznělo od svědků. „Mě napadlo, že by mohl být nějaký problém s farmou poprvé až po převzetí obvinění,“ dodala.

14:40 - Kolečko čtvrtečních svědeckých výpovědí uzavřel někdejší vedoucí odboru na Úřadu regionální rady Jiří Kořínek a bývalý šéf ROP Střední Čechy Marek Kupsa. Oba se vyjádřili podobně jako svědkyně před nimi - projektů jako Farma Čapí hnízdo byly stovky a na nic konkrétního si u něj nevzpomínají.

14:27 - Jedna ze svědkyň zmínila, že podobných projektů jako Čapí hnízdo byly desítky a konkrétně u něj si na zvláštního nevybavuje. „Nepamatuji si na nic, co by se stalo nezvyklého,“ dodala.

14:16 - Dvě vyslechnuté svědkyně byly v době schvalování dotace pro Čapí hnízdo tzv. hodnotitelky projektů. Soudu popisovaly procesy kolem schvalování dotací a čím byly žádosti podmíněné. Ohledně farmy si nevybavovaly nic zvláštního. Rovněž v tomto ohledu poukázaly na značný časový odstup, kdy dotace byla přidělená v roce 2008.

12:40 - Andrej Babiš poprvé od pondělního začátku hlavního líčení chybí, soud mu povolil omluvenku pro čtvrteční odpoledne a pátek. Soud sledují dva jeho advokáti, přítomna zůstává také expremiérova spoluobžalovaná Jana Nagyová a její obhájce.

12:30 - Pokračuje hlavní líčení, na programu jsou na celé odpoledne další svědci, jde o úředníky ROP Střední Čechy, kteří měli na starost procesy kolem dotací a jejich schvalování.

10:45 - Vzhledem k tomu, že se nedostavil poslední ze svědků předvolaných na dopoledne, rozhodl soudce o předvolání na jiný termín a jednání přerušil do odpoledních 12:30.

10:15 - Babišův advokát Eduard Bruna se chtěl svědkyně Filipové zeptat, jaké přesně měla pochybnosti ohledně dotace na Čapí hnízdo, o kterých mluvila ve výslechu před soudem. Do toho ale vstoupil soudce Jan Šott s tím, že otázku nepřipouští. „Svědkyně o tom hovořila předchozích třicet minut,“ namítl advokátovi. Bruna se ale přece jen chtěl v tomto smyslu nějak dotázat a otázku přeformuloval na to, jestli se Filipové její pochybnosti později rozptýlily, nebo ne. „O tom jsem nepřemýšlela,“ odpověděla úřednice.

10:10 - Na pravidla u soudu, přes která tzv. nejede vlak, narazil Babiš již v úterý, kdy ho soudce musel upozornit na nepatřičnost jeho komentáře po výslechu soudního experta na písmoznalectví. Jednalo se o pochybnosti kolem podpisů Andreje Babiše mladšího pod smlouvami na převod akcií Čapího hnízda. Po vyjádření k expertnímu zkoumání se rozhodl zcela mimo téma komentovat dění kolem vlastního syna, načež ho soudce přerušil s tím, že trestnímu senátu unikají souvislosti s projednávaným tématem.

10:05 - Soud má jasná a přísná pravidla, mezi která mimo jiné patří, že by si lidé neměli skákat do řeči. Na to narazil Babiš. „Nepřerušujte svědkyni,“ napomenul ho soudce, když vstoupil Filipové do odpovědi na dotazy k jejímu výslechu. Obžalovaný expremiér poslechl a pak dodal, že jedinou motivací Filipové k jejímu vyjádření o pochybnostech kolem projektu Čapího hnízda je to, že ho (Babiše) nemá ráda.

10:00 - Na výslech Filipové ostře reagoval Babiš, podle něj šlo o lež. „Paní svědkyně si nepamatuje například to, v jaké době kde pracovala, ale pamatuje si informaci, že jsem za tím (projektem) mohl být. To je absolutní lež,“ řekl obžalovaný expremiér. Soudce Jan Šott Babiše přerušil s upozorněním, že nyní je podle jednacího řádu prostor na otázky, nikoliv na vyjádření k výpovědi, která má své místo následně.

9:50 - Další vyslýchanou byla Eva Filipová, úřednice Regionálního operačního programu (ROP), která kontrolovala projekt Farma Čapí hnízdo. Soudu řekla, že měla o projektu pochybnosti. „Dostala se ke mně informace, že by za dotací mohl být Andrej Babiš,“ řekla.

Filipová uvedla, že informaci nicméně nijak dál na úřadu neprověřovali, ani se nedotazovali žadatele o dotaci, zda je to pravda. Uzavřeli to s tím, že prý ukáže čas, zda za projektem stojí někdo jiný.

U soudu s Andrejem Babišem vypovídal exhejtman Petr Bendl.Video: Novinky

9:48 - Podle původních informací ohledně organizace soudu se měl ze čtvrtečního a pátečního jednání omluvit obžalovaný expremiér Andrej Babiš, nakonec ale přišel a bude chybět ve čtvrtek odpoledne a v pátek, kdy má podat u soudu svědeckou výpověď jeho syn Andrej Babiš mladší. Vzhledem k tomu, že mezi sebou mají napjaté vztahy, nechce expremiér podle vyjádření jeho advokáta Eduarda Bruny syna rozrušovat svou přítomností.

9:30 - Zajímavostí je, že Bendl je jediný ze svědků, který vypovídal v kauzách obžalovaných expremiérů. Před čtvrtečním hlavním líčením s Babišem byl před lety předvolán k výpovědi v případu svého stranického kolegy Petra Nečase a jeho manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové (ohledně Babišovy spoluobžalované Jany Nagyové se jedná o shodu jmen). Kauza se týkala domnělé korupční kauzy týkající se tzv. poslaneckých trafik.

9:15 - Bendl, který působil v politice od poloviny 90. let v barvách ODS, se vyjádřil po dotazu soudu k tomu, do jaké míry se zná s Babišem. „Máme obecně korektně politické vztahy,“ řekl na adresu Babiše, na kterého se v tu chvíli otočil a usmáli se na sebe.

9:13 - „Neměli jsem jinou možnost než to schválit,“ řekl Bendl o dotaci na Čapí hnízdo s tím, že projekt byl při schvalovacím procesu standardně doporučen.

9:10 - Bendl obecně uvedl, že všechny dotační projekty musely projít posuzovacím řízením, ve kterém byla jasně dána kritéria. Na dotaz soudu, jestli si zvlášť pamatuje na projekt Čapího hnízda, Bendl řekl, že ne. Podle něj se řešily stovky podobných projektů a uběhla již řada let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Babišova spoluobžalovaná Jana Nagyová

9:03 - Na programu jsou výslechy svědků, jako první je na řadě bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, který stál v čele úřadu v době, kdy se udělovala dotace společnosti Farma Čapí hnízdo.

9:00 - Jako dosud každý den hlavního líčení, na minutu přesný soudce Jan Šott zahájil jednání v avizovaných devět hodin.

Ve středu zaujala výpověď spoluobžalované Nagyové, která se omluvila rodině Andreje Babiše. „Pokud čistě někdo teoreticky pochybit měl, tak jsem to byla já,“ konstatovala.

Vystoupil také 1. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, jenž uvedl, že „ten příběh se nestal“.

Omluva, mrzení a zvýšený hlas. Ze soudu s Babišem se stává emoční záležitost

Domácí

V úterý vystoupil mimo jiné znalec v oboru písmoznalectví, který zkoumal tři podpisy Andreje Babiše mladšího z roku 2007 a jejich pravost na smlouvách ohledně Farmy Čapí hnízdo, o nichž v minulosti Babiš junior tvrdil, že nejsou jeho.

Muž se zbraní z Babišových mítinků musí na přestupkový úřad

Krimi

Podle znalce lze nalézt znaky svědčící o tom, že nejde o totožné, běžně používané podpisy. „Nezjistil jsem žádné identifikačně významné shody,“ řekl znalec. Ze slov znalce nicméně vyplynulo, že posudek je nejednoznačný, protože by potřeboval více srovnávacího materiálu, tedy podpisů z té doby.

Andrej Babiš v pondělí označil obžalobu jako nepravdivou a nereálnou. Kauza podle něj vznikla, protože vstoupil do politiky. „Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, a proto jsem přesvědčen, že tady stojím, protože trestní stíhání bylo zpolitizované,“ tvrdil Babiš soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám