Hlavní obsah

Muž se zbraní z Babišových mítinků musí na přestupkový úřad

Muže, který u sebe na mítincích poslance Andreje Babiše viditelně nosil zbraň, prověří správní orgán. Bude řešit, zda nespáchal přestupek. Policie již muže vyslechla a případ příslušnému úřadu předala.

Foto: Václav Koblenc, ČTK
Článek

„Policisté již vyslechli podezřelou osobu a pro podezření z přestupkového jednání případ předají správnímu orgánu. Přestupkové (správní) řízení je neveřejné, nejsem oprávněn sdělovat podrobnosti,“ sdělil Novinkám mluvčí policie Jiří Matzner.

Policie prověřuje člověka kvůli viditelné zbrani na Babišových mítincích

Krimi

V podobných případech se postupuje tak, že policie může přestupek oznámit odboru pro zbraně a střelivo, který se zabývá prohřešky majitelů zbraní. Druhou možností je, že se případem bude zabývat správní orgán podle místa spáchání přestupku nebo podle trvalého pobytu přestupce. Ten by přestupek nejspíše řešil podle práva shromažďovacího, kde je uvedeno, že na shromáždění nelze mít zbraň. Správní orgán by v tomto případě mohl uložit pokutu až 15 tisíc korun.

Zbraň za trikem civilní osoby, pravděpodobně Babišovy ochranky, zaznamenali lidé na několika fotografiích a videích, které kolovaly na internetu. Mimo jiné ji měl muž v modrém triku na mítinku v Třeboni nebo muž ve Vodňanech.

Policejní prezident Martin Vondrášek se k tomu v srpnu vyjádřil na tiskovém brífinku. „Pokud se nemýlím, tak v zákoně je uvedeno, že zbraň se má nosit skrytě. Je to minimálně na oznámení o přestupku, ale tuto fotografii jsem neviděl,“ sdělil Vondrášek.

Podle informací Novinek by se mělo jednat o Daniela Vlachynského. Ten je členem Babišovy ochranky a podle fotografií jako jediný nosil pod tričkem viditelně zbraň.

Vlachynský v červnu 2017 ještě coby člen ochranky exministra vnitra Milana Chovance při rvačce zranil muže před diskotékou, za což dostal tříletou podmínku. Chtěl vstoupit do armády, pravomocné odsouzení však znamenalo konec jeho kariéry. V srpnu 2020 ale zachránil tonoucí ženu z Hostivařské přehrady, což mu umožnilo požádat o prezidentskou milost. Miloš Zeman žádosti vyhověl a jeho odsouzení zahladil.

Reklama

Výběr článků

Načítám