Hlavní obsah

Proruská aktivistka vyzývala k denacifikaci Česka. Dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okresní soud v Ostravě v úterý vyměřil podmínku aktivistce a dezinformátorce Nele Liskové za opakované dehonestující výroky na adresu poslankyně za Českou pirátskou stranu Olgy Richterové, prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, uprchlíků, homosexuálů a dalších skupin. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzená se přímo v jednací síni odvolala.

Soud s aktivistkou Nelou LiskovouVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Soud ženě vyměřil osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Zároveň ji nařídil zrušit obsah uživatelského účtu na sociální síti. „Neměl jsem žádnou pochybnost o vině obžalované,“ řekl soudce David Blaheta.

Obžaloba, kterou se soud zabýval, se týkala podněcování nenávisti vůči skupině osob. Lisková na sociálních sítích v minulých letech sdílela manipulativní příspěvky o muslimech, sexuálních menšinách i členech České pirátské strany.

Zároveň vyzývala k „deukrajinizaci a denacifikaci České republiky“.

Pro autorku výzvy k „deukrajinizaci“ navrhl žalobce trest. Zelenského označila za nacistickou zrůdu

Krimi

Komentáře se týkaly mimo jiné místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové která podle Liskové řekla, že by Česko mělo „přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé“.

Výrok byl ale smyšlený a Richterová kvůli němu podala na Liskovou žalobu, které pražský městský soud už loni v lednu vyhověl a přiznal Richterové odškodné ve výši 50 tisíc korun a omluvu.

Policie následně Liskovou obvinila z trestného činu a státní zastupitelství pak na ni vzneslo obžalobu.

Okresní soud v Ostravě nejprve stíhání Liskové zastavil s tím, že nejde o trestný čin, byť jsou výroky nenávistné, a navíc se Richterová již domohla odškodnění v civilním sporu.

Foto: ALEŠ HONUS

Nela Lisková se svým obhájcem

Předmětem obžaloby byly také další výroky týkající se situace na Ukrajině. Lisková například sdílela fotku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého označovala za nacistickou zrůdu, a vyzývala k deukrajinizaci a denacifikaci České republiky.

Lisková se hájila tím, že má právo na svůj vlastní politický názor a trestní stíhání označovala za politicky motivované. Své výroky, které na sociálních sítích šířila, označila za pravdivé a vycházející z reality.

„Nepochybuji o tom, že tento proces je politicky iniciován Piráty,“ řekla mimo jiné.

Smutné podle ní je, že v České republice se po čtvrtstoletí od pádu komunismu vrátily politické procesy.

„Jestliže se mi nelíbí politika Pirátů, mám právo na to upozorňovat. Jestliže jsem proti válce, mám právo o tom hovořit… Vy mne chcete soudit za to, že jako matka mám strach z války?“ rozhorlila se ve své závěrečné řeči.

Foto: ALEŠ HONUS

Nela Lisková u ostravského krajského soudu.

Soudce v odůvodnění rozsudku odmítl, že by šlo o politický proces. Články a příspěvky Nely Liskové, které byly předmětem obžaloby, označil za manipulativní.

„Jejich dílem bylo vzbudit nenávist a negativní emoce,“ řekl. O tom, že se jí to podařilo, svědčí i záplava reakcí, které soudce při odůvodnění rozsudku ocitoval a které přímo vyzývaly k násilí proti členům této strany.

Hlavní líčení sledovala asi desítka příznivců Liskové. Část z nich během vyhlašování rozsudku z jednací síně demonstrativně odešla. „To se nedá poslouchat,“ řekl jeden z nich.

Lisková v minulosti vystupovala pod hlavičkou ČSSD a později SPD. Působila také jako samozvaná honorární konzulka Doněcké oblasti a stála v čele spolku Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky. Spolek v roce 2017 označil soud jako nezákonný a rozhodl o jeho zrušení.

Soud nařídil dezinformátorce Liskové, ať se omluví poslankyni Richterové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám