Hlavní obsah

Pro autorku výzvy k „deukrajinizaci“ navrhl žalobce trest. Zelenského označila za nacistickou zrůdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupce podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 návrh na potrestání kvůli příspěvku, ve kterém autorka mimo jiné vyzývá k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Podle dřívějších informací médií příspěvek zveřejnila aktivistka Nela Lisková. Vyšetřovatelé ji viní z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Foto: Policie ČR

Nenávistný příspěvek na internetu

Článek

O vývoji v případu ve středu informovala policie na síti X.

Autorka v příspěvku doprovodila snímek ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského slovy: „Doufám, že každý, kdo podporuje tuto nacistickou zrůdu a jeho stoupence, ponese plnou zodpovědnost. Deukrajinizace a denacifikace ČR, to bude náš úkol.“

Lisková následně na svém Facebooku uvedla, že se pouze vyjádřila k Zelenskému a má právo na svůj vlastní politický názor.

Soud nařídil dezinformátorce Liskové, ať se omluví poslankyni Richterové

Domácí

„Kriminalisté ve věci skončili zkrácené přípravné řízení a předložili státnímu zástupci Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 spis spolu se zprávou o jeho výsledku. Ten podal na podezřelou k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 návrh na potrestání pro trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedla policie.

Lisková byla v minulosti členkou ČSSD, později SPD, vedla spolek Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a vydávala se za honorární konzulku Doněcké oblasti na Ukrajině ovládané proruskými separatisty. Spolek byl v roce 2017 kvůli nezákonné činnosti zrušen soudem.

Policisté obvinili muže, který zveřejnil lež o pokusu Ukrajince znásilnit dívku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám