Hlavní obsah

Soud odmítl vydat spolupracovníka Navalného do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v úterý rozhodl, že Česká republika nevydá do Ruska spolupracovníka opozičního politika Alexeje Navalného Jevgenije Sergejeva, který je tam stíhán pro údajnou krádež ropy. Podle soudu se nedá spoléhat na ruské záruky.

Jednání o vydání Jevgenije Sergejeva do RuskaVideo: Novinky

 
Článek

„V současné době není vydání pana vyžádaného do Ruské federace přípustné,“ uvedl předseda senátu Tomáš Kubovec.

Sergejev je v Rusku obžalovaný z krádeže nafty, údajně měl v roce 2019 s dalšími lidmi navrtat ropovod, a ukrást tak přes 47 tun nafty v hodnotě přes 2,25 milionu rublů. „Vydání by za běžné situace bylo přípustné,“ konstatoval Kubovec. „Jedná se o trestný čin krádeže, za který lze uložit trest do deseti let odnětí svobody,“ dodal.

Soudy řeší vydání ruských kritiků režimu. Hrozí jim mučení

Válka na Ukrajině

Jenže, jak pokračoval Kubovec, od návrhu státního zastupitelství na vydání Sergejeva do Ruska došlo ke změně situace. Rusko zahájilo vojenskou invazi na území Ukrajiny, na jejich obyvatelích páchá zločiny proti lidskosti a Česká republika uvalila na Rusko sankce.

Podle Kubovce tak momentálně není v silách českého zastupitelského úřadu monitorovat dodržování ruských diplomatických záruk, že bude ruská strana dodržovat Sergejevova lidská práva.

Podle Sergejevova advokáta Leonida Kušnarenka by mu kvůli jeho politickým aktivitám mohl hrozit trest i mnohem vyšší než deset let. „Jedná se o hospodářskou trestnou činnost, která je bohužel hodně zneužívaná orgány činnými v trestním řízení v Ruské federaci. Je to klasický postup, když současný režim chce odstranit opozičního politika nebo aktivistu, který pomáhá opozičnímu politikovi,“ řekl minulý týden advokát.

„Ten spis je šitý, jak se říká v Čechách, horkou jehlou. Popis skutkového děje je komický,“ dodal v úterý. Neumí si prý představit, že by jeho klient jako hlava organizované skupiny navrtával někde ropovod.

Pražský soud řeší vydání bývalého dozorce a spolupracovníka Navalného do Ruska

Krimi

Sergejev nejdříve jako dozorce vězeňské služby v ruském Pskově odmítal týrat vězně, čímž se dostal do hledáčku tamních státních orgánů. Muž se po této zkušenosti začal dle advokáta aktivně účastnit ukrajinského Majdanu v roce 2014, později zahájil spolupráci s nejvýraznějším ruským opozičním politikem Alexejem Navalným, se kterým v Petrohradu organizoval shromáždění proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

I přestože podle ministerstva spravedlnosti a vnitra není možné monitorovat, jak Rusové v současnosti zacházejí s vězni, navrhla minulý týden státní zástupkyně, aby soud muže do Ruska vydal. Ruská invaze na Ukrajinu se podle ní Sergejeva netýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám