Hlavní obsah

Soud odebral matce z Karvinska na dva měsíce dvě malé děti. Bez odůvodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva měsíce, od 26. května do 18. července, neviděla své dvě malé děti čtyřiačtyřicetiletá Hana z Karvinska. Na návrh sociálních pracovníků havířovského magistrátu totiž ženě děti odebral Okresní soud v Havířově. Krajský soud v Ostravě však v odvolání rozhodl, že neoprávněně, protože soud své rozhodnutí nezdůvodnil. Postup sociálních pracovníků projde na podzim krajskou kontrolou.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Ta situace je neskutečná. Havířovský orgán sociálně právní ochrany dětí v mém případu zcela pochybil. Skoro dva měsíce jsem nemohla být se svými dětmi, ač jsem o to neustále žádala. Nemohla jsem si s nimi ani telefonovat, nic. Byly v přechodné pěstounské péči ve Frenštátu pod Radhoštěm,“ svěřila se Novinkám matka pětileté Nikolky a čtyřletého Honzíka.

Dodala, že způsob, jakým jí byly děti odebrány, podle ní také nebyl v pořádku. „Bylo to okamžité, odtáhli je z domova v bačkůrkách,“ vzpomínala Hana s tím, že nechápe, proč třeba děti nemohly být dány do péče její maminky. „Zůstaly by tak v prostředí, kde to znají,“ dodala.

Nyní už jsou děti zpět u ní doma, avšak nejsou v dobrém psychickém stavu.

Po návratu od pěstounů do rodiny měl 12letou dívku zneužívat bratr

Krimi

„Neustále na mě visí, nechtějí, ať odcházím do práce, stále se bojí, že je zase někdo odvede. Dokonce se doma zamykají,“ posteskla si paní Hana, která pracuje jako zdravotní sestra v sanatoriu pro seniory.

Rozvod a spor o děti

Za vším stojí spor o děti s jejím bývalým manželem. Před rokem totiž od něj Hana i s dětmi utekla jen s osobními věcmi.

„Psychicky mě i děti týral. Přesto mu je orgán sociálně právní ochrany dětí dal do rozšířeného styku, a to k němu děti nechtěly chodit. Asi po dvou měsících, co k němu chodily, se začaly pomočovat a objevily se u nich známky sexuálního zneužívání, což nyní řeší na popud dětského lékaře i policie,“ popisovala Hana.

Ta se s žádostí o pomoc obrátila i na poslance Aleše Juchelku, který podal stížnost na postup havířovského OSPOD na Moravskoslezský kraj.

„Už jsem opravdu nevěděla kudy kam. Sociální pracovnice se mnou odmítaly komunikovat. Na mé dotazy mailem neodpověděly. Jednou mi napsaly, že se k věci vyjádří až kolegyně, která je nyní na dovolené. Ale dosud mi odpovědi nepřišly,“ líčila dál nešťastná matka.

Neutrální půda

Podle informací Novinek sociální pracovníci navrhli okamžité odebrání dětí matce proto, aby je dostali na neutrální půdu. Rodiče totiž bojují o to, kdo dostane děti do péče. Obviňují se z alkoholismu, týrání a sexuálního zneužívání dětí.

„Ještě před narozením dětí jsem měla problémy s alkoholem. U okresního soudu jsem proto vše dokládala i posudky, že už jsem v pořádku, což soud potvrdil. Bývalý muž ale nemusel dokládat nic. Z jeho strany jde o mstu za to, že jsem od něj odešla,“ posteskla si.

Zbili hocha, kterého přijali do rodiny a on je okradl. Výchovná lekce, řekl soud

Krimi

Okresní soud v Havířově kvůli sporům mezi rodiči tedy v květnu rozhodl, že děti půjdou do přechodné pěstounské péče na tři měsíce. Matka se proti rozhodnutí odvolala a ostravský krajský soud v polovině července rozhodl, že takto tvrdé opatření okresní soud nezdůvodnil.

V usnesení krajského ostravského soudu, které mají Novinky k dispozici, se píše, že výchovná kompetence žádného z rodičů na základě stávajících podkladů není zpochybněna natolik zásadním způsobem, že by vylučovala jeho péči o nezletilé děti.

Stížnost na sociální pracovníky

Krajský soud v usnesení připustil, že v minulosti někdy v případech předběžných opatření toleroval praxi, při níž okresní soudy své rozhodnutí neodůvodnily.

Činil tak ovšem v případech, kdy bylo z obsahu spisu naprosto zřejmé, proč bylo rozhodnuto daným způsobem. Případ proto vrátil k havířovskému soudu k novému projednání.

Stížností na postup sociálních pracovníků ve věci svěření dětí do péče se zabývá město Havířov. „K případu lze podávat informace jen účastníkům řízení, jedná se o záležitost týkající se nezletilých dětí,“ sdělila jen havířovská mluvčí Rosalie Seidl Pokorná.

Mluvčí Moravskoslezského kraje Nikol Birklenová ale uvedla, že kraj jakožto nadřízený správní orgán havířovského magistrátu bude na zaslanou stížnost reagovat v rámci kontroly.

„Ta je na havířovském OSPOD naplánována na říjen. Kraj zkontroluje postup sociálních pracovníků v daném případě,“ shrnula Birklenová.

Kojenec zemřel v Jihlavě po úderu do hlavy, obviněnou ženu poslal soud do vazby

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám