Hlavní obsah

Sníh do rána blokoval dálnici D1 na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Přívaly sněhu od úterního odpoledne komplikovaly provoz na dálnici D1 na Vysočině. V tradičně problémovém úseku se na zasněženém a zledovatělém povrchu tvořily několikakilometrové kolony. Ve středu ráno už se situace začíná uklidňovat. Dobrou zprávou pro řidiče je, že už přestalo hustě sněžit.

Článek

Alespoň v jednom jízdním pruhu by už měla být dálnice průjezdná po celé délce. Ve směru na Brno byla komunikace zablokovaná mezi 58. a  73. kilometrem. Provozu tam bránila odstavená nákladní vozidla. Kolem sedmé ráno už se tam kolony začaly postupně rozjídět.

Řidiče, kteří usnuli v kolonách, musely budit policejní hlídky. Některým dokonce došly pohonné hmoty a museli je odtahovat hasiči.

Svízelná situace panovala také v úseku od 144. až ke 120. kilometru. Ve směru na Brno už se poněkud zrychlil pohyb kolony, která dlouho jen pomalu popojížděla levým jízdním pruhem. Ve směru na Prahu kolona spíše stojí nebo se pohybuje jen velmi pomalu.

V kolonách uvízly i sypače

Podle silničářů jsou dálnice a rychlostní komunikace po ránu zpravidla mokré po chemickém ošetření, ale jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na vozovce dálnice D1 v úseku mezi 45. a 94. kilometrem a na dálnici D3 v úseku mezi 71. až 80. kilometrem je rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

Silničáři si stěžovali na řidiče, kteří nezodpovědnou jízdou blokovali jejich techniku. Některé sypače podle dispečera cestářů uvízly v kolonách a na základnu se vrátily až po pěti hodinách.

Problémy byly i na krajských silnicích

Stejná situace panovala na Vysočině i na krajských silnicích. Podle silničářů se už ale podařilo všechny cesty zprůjezdnit. Teplota stoupá nad bod mrazu a sníh na silnicích rychle taje. Sněžit už přestalo. Ještě v noci ale řadu komunikací blokovaly nehody, kolony aut a stojící kamióny.

Havarovaly desítky řidičů, naposledy se převrátil autobus na Pelhřimovsku u Košetic. Podle operačního důstojníka v něm jeli čtyři cestující, tři jsou zraněni, stejně jako řidič. Nemělo by jít o těžká poranění.

Podle meteorologů by mělo v kraji sněžit do středečního poledne. Přívaly sněhu působily v úterý od rána problémy zejména na Moravě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám