Hlavní obsah

Zima nakonec vtrhla do ČR, problémy hlavně na Moravě

Právo, Novinky, ČTK, Josef Gabzdyl, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Varovné předpovědi meteorologů se v Moravskoslezském kraji vrchovatě naplnily. Sníh zasypal hory i nížiny a řidiči okamžitě začali mít obrovské problémy. Meteorologové potvrzují, že noční nadílka je největší v letošní zimě. A varovně zvedají prst, že silné sněžení čeká do středy i západ naší republiky.

Článek

Sněžit by mělo nejméně až do středečního poledne, říkají meteorologové a varují, že v Čechách napadne během úterý a středy 5 až 20 centimetrů nového sněhu. Ve středních polohách nad 600 metrů to může být až 40 centimetrů nového sněhu. Českomoravská vrchovina se bude při čerstvém větru potýkat s nebezpečím sněhových jazyků.  

Východ republiky přikryl sníh už v úterý. "Stále velmi silně sněží, takže ranní čísla jsou velmi předběžná. Zatím odhadujeme, že v Beskydech i v Jeseníkách a v podhorských oblastech napadlo až 25 centimetrů, v okolí Ostravy zhruba deset centimetrů. Na některých místech to mohlo být ještě více," uvedl hydrometeorolog Roman Volný ze stanice v Ostravě-Porubě.

Ani předpověď není příliš příznivá. Sněžit má celé dopoledne, poté teploty stoupnou více nad bod mrazu a srážky se v nížinách změní na smíšené. Na horách však sníh padat nepřestane.

Jak si moravskoslezští silničáři libovali, že letošní zima byla nejlepší za poslední roky, tak jim nyní ztuhl úsměv na rtech. "Do terénu jsme poslali vše, co máme k dispozici, a to včetně posil," řekl technicko-provozní náměstek krajské Správy silnic Milan Novák. Podle něj byla ráno situace nejobtížnější na Novojičínsku, Bruntálsku, Opavsku a Frýdecko-Místecku.

Letní řidiči ať zůstanou doma

Největší potíže byly mezi Opavou a Ostravou v oblasti Velké Polomi na silnici I/11, u Staré Vsi nad Ondřejnicí mezi Příborem a Ostravou na silnici I/58 a na silnici I/48 u Tošanovic na Frýdecko-Místecku. Jako vždy se řidiči ocitli ve svízelné situaci mezi Fulnekem a Opavou u obcí Vrchy a Kajlovec na silnici I/57. "Vyzýváme řidiče, aby jezdili velmi opatrně. Ti, kteří už vyměnili zimní pneumatiky za letní, by neměli vyjíždět vůbec a počkat na zlepšení situace," varoval Novák.

Foto: PRÁVO/Josef Gabzdyl

Naopak vlekaři byli nadšení. "Stále chumelí a doufám, že to vydrží až do víkendu. Zatím napadlo tak 25 centimetrů a co nejrychleji upravíme sjezdovky. Pak pustíme vleky, v letošní dosud příšerné zimě každá koruna dobrá," těšil se provozovatel vleku na beskydské Bílé Jaroslav Vrzgula.

Hasiči vyjeli k šedesáti zásahům

Moravskoslezští hasiči vyjížděli v noci a ráno k šedesáti zásahům vynucených silným sněžením i větrem. "Musejí vyprošťovat zapadlá auta. Nejméně ve třech případech spadly stromy na auta a hasiči je odstranili, přesný rozsah těchto škod ale není zatím znám. Stromy spadly na stojící vozidla v Novém Jičíně, v Bravanticích na Novojičínsku a v Karviné-Mizerově," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nejvíce zásahů, ke dvěma desítkám, měli hasiči v Ostravě a na Novojičínsku, na Opavsku a Frýdecko-Místecku jich do osmi hodin ráno nebylo ani deset. Nejméně jich bylo na Karvinsku a Bruntálsku. Například z hasičské stanice v Bruntálu půjčili profesionální hasiči vyprošťovací vozidlo do sousedního Opavska.

Ranní probuzení v Moravskoslezském kraji se rovnalo šoku, takhle našli svá vozidla řidiči z Nového Jičína. PRÁVO/Josef Gabzdyl

Pomoc poskytli i dobrovolní hasiči a podnikové jednotky. Například dobrovolní hasiči z Fulneku na Novojičínsku zasahovali od brzkého rána pětkrát, z firem vyjeli pomoci do okolí mošnovští letištní hasiči, hasiči z BorsodChem-MCHZ Ostrava a hasiči z Tatry Kopřivnice.

"Svou premiéru si v Ostravě odbývají hasičská vozidla, opatřená pluhy, která pomáhají silničářům na klíčových komunikacích," dodal mluvčí Kůdela.

V ČR napadlo místy až 20 centimetrů sněhu

Nad Českou republiku přechází studená fronta, která s sebou přinesla i sněžení ve více krajích. To zasáhlo především východ republiky.

Krajně nepříznivé počasí panuje v Jeseníkách. Horská služba proto nedoporučuje vycházení a pohyb ve hřebenových partiích. "Na hřebenech fouká silný nárazový vítr, sněží a teplota se pohybuje okolo dvou stupňů pod nulou. Je minimální viditelnost a tvoří se sněhové jazyky," sdělil Právu náčelník jesenických záchranářů Michal Klimeš s tím, že doporučení trvá do zlepšení povětrnostních podmínek.

Přívaly sněhu pořádně zaskočily řidiče a daly zabrat silničářům v Olomouckém kraji, kde napadlo až 30 centimetrů mokrého sněhu. Sníh působil problémy zejména kamiónům, které se dostaly do problémů například na Červenohorském sedle. Především prázdná nákladní auta ho již nevyjela.

Sníh trápil řidiče i ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu. Silnice byly sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na mnoha místech regionu padaly pod tíhou sněhu stromy, které v několika případech zatarasily silnice. Hasiči je postupně likvidují. Zasahovali i u dopravních nehod, nejčastěji při vyprošťování vozů z příkopů.

Kvůli sněhu se v úterý ocitlo několik obcí na Vsetínsku bez dodávek elektrického proudu. Bez napájení je 489 trafostanic. Výpadek se dotkl několika tisíc lidí.

Vydatně sněžilo i v Jihomoravském kraji, kde však byly všechny silnice se zvýšenou opatrností sjízdné. V regionu napadlo na některých místech do rána až deset centimetrů sněhové nadílky.

Sněžilo i v Čechách

Také v dalších částech republiky byly problémy se sněhem. Sníh napadl ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje, na Trutnovsku či Hradecku byla kvůli srážkám snížená dohlednost. Všechny komunikace v kraji jsou však s opatrností sjízdné.

Pardubickém kraji místy napadlo až 20 centimetrů sněhu. Tvořily se sněhové jazyky a silnice byly někde sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. V kraji má být odpoledne a večer zataženo a sněžit, v nižších polohách předpověděli meteorologové déšť se sněhem nebo déšť. 

Na většině území Vysočiny chumelilo a foukal silný vítr. Zejména na Žďársku a Jihlavsku zůstávala na vozovkách ležet vrstva rozbředlého sněhu. Silnice byly ale s opatrností sjízdné. Dohlednost byla podle dopravního dispečinku vlivem srážek snížená i na dálnici D1. Tam museli řidiči počítat s proměnlivým počasím.

Sněžení a sněhové přeháňky komplikovaly od časného rána dopravu v Jihočeském kraji. Na Šumavě ve vyšších polohách napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Problémy kvůli tomu měli řidiči kamionů, z nichž někteří zůstali brzy ráno stát na silnici mezi Horní Vltavicí a Kubovou Hutí. V jízdě mohli pokračovat až poté, co cestu projel sypač. Jeden z kamionů se dřevem zde pak ráno havaroval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám