Hlavní obsah

Slíbil postavit dřevozpracující závod a dostal dotaci, milióny putovaly do zahraničí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Policisté ukončili rozsáhlé vyšetřování dotačního podvodu v částce 106 miliónů korun. Na svědomí jej má podle nich 60letý cizinec podnikající v České republice. Muž si zažádal o investiční nabídku od státu, která se týkala výstavby dřevozpracujícího závodu na Mostecku se zajištěním několika stovek pracovních míst.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na základě příslibů k financování projektu stát záměr žadatele podpořil a zároveň jeho společnosti byla schválena dotace v částce 106 miliónů korun,“ informovala Právo mluvčí severočeské policie Alena Bartošová.

V průběhu čerpání financí se však objevily nejasnosti, a tak se případem začala zabývat policie. Kriminalisté odhalili, že dva stěžejní dokumenty k získání dotace jsou nepravdivé a falešné.

„Jednalo se o podklady údajně vydané zahraniční bankou, které měly garantovat, že jejich klient má dostatek finančních prostředků na spolufinancování projektu,“ poznamenala mluvčí.

Cizinec stihl z balíčku dotace vyčerpat asi 35 miliónů korun. Zhruba 15 miliónů korun mělo skončit v zahraničí, většina měla být užita na úhradu dluhů. Částka 20 miliónů později směřovala na účely projektu v době, kdy už cizinec ve společnosti aktivně nepůsobil.

Muž žijící mimo území České republiky byl obviněn ze zločinu dotačního podvodu. Za ten mu v případě uznání viny hrozí trest odnětí svobody ve výši od pěti do deseti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám