Hlavní obsah

Skrytá kamera ukázala ovlivňování Urbanové

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Videoprojekcí záznamu pořízeného skrytou kamerou a výslechem dalších svědků pokračoval ve středu u přerovského soudu proces se zlínským podnikatelem Romanem Vaškůjem a Petrem Šmiřákem. Oba se měli loni v únoru pokusit ovlivnit Marcelu Urbanovou, korunní svědkyni v již zastavené korupční kauze Jiřího Čunka.

Článek

Soudce Jiří Barbořík nechal v soudní síni promítnout záznam z poslední schůzky obou obžalovaných s Urbanovou a jejím partnerem Jaroslavem Rúčkou, která byla policisty monitorována operativní technikou. Je na ní zachyceno jednání o finančních a jiných kompenzací za to, když Urbanová podepíše čestné prohlášení, že její výpověď proti Čunkovi byla předem připravená vyšetřovateli.

Prý nabízel jen odškodnění

Avšak tento důkaz obžaloby Vaškůjův obhájce Michael Bartončík zpochybnil. „Domnívám se, že chování Rúčky a Urbanové mělo mého klienta vyprovokovat k páchání trestné činnosti,“ řekl Právu obhájce. Vaškůj podle něj na schůzce nabízel Urbanové pouze odškodnění, což nepovažuje za trestné.

Soudce ve středu rovněž vyslechl vsetínskou místostarostku Ivetu Táborskou (ODS). Ta potvrdila, že Rúčka ji požádal, aby vzhledem ke svým kontaktům na ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zjistila, jestli Vaškůj jedná jménem ODS, jak tvrdil.

Táborská, která předtím působila několik let jako Nečasova asistentka, pak poslala Rúčkovi SMS zprávu, že za tím není ODS a jedná se zřejmě o provokaci.

Další svědek, Jaromír Vinter, před soudem uvedl, že po něm Vaškůj chtěl, aby po svých známých ve Vsetíně zjistil všechny informace o Urbanové. Z jeho svědecké výpovědi vyplynulo, jak široce byla akce Vaškůjem připravována.

Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek a v pátek a poté bude podle soudce Barboříka odročeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám