Hlavní obsah

Šestnáctiletá dívka znásilnila ve výchovném ústavu mladší chovankyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šikana, násilí, drogy a nakonec i sexuální napadení. Tak to vypadalo v jednom z výchovných ústavů na Moravě. Věci zašly tak daleko, že šestnáctiletá dívka tam dvakrát znásilnila o něco mladší chovankyni. Jak Novinky zjistily, dlouhodobě problémová útočnice si bude muset odsedět čtrnáct měsíců ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dívka odsouzená Krajským soudem pro mládež v Brně se od útlého věku protloukala po dětských domovech. Vzhledem k problémové povaze a agresivnímu jednání se nakonec dostala až do výchovného ústavu. Má za sebou už tresty za loupež, napadení vychovatelky, poškozování cizí věci či držení drog.

Když do „jejího“ ústavu dorazila o něco mladší, ale stejně problematická holka, věčná útěkářka trestaná mimo jiné za krádeže, bylo na malér zaděláno. Dát mladší dívce po několika menších konfliktech najevo, kdo je v baráku šéfem, se rozhodla obžalovaná poprvé loni v létě. Počkala, až bude mladší holka spát, a vlezla k ní do postele.

„S cílem poškozenou ponížit a ublížit ji přes noční košili osahávala na intimních místech a v tomto pokračovala i po probuzení poškozené,“ stojí v rozsudku nad starší dívkou. Napadená měla strach z možné fyzické agrese starší dívky, nakonec se rozplakala a pak se jí podařilo utéct.

Školačku se měl pokusit znásilnit její strýc. Musela se před ním zamknout v koupelně

Krimi

O pár týdnů později starší dívka využila své mocenské převahy a mladší chovankyni přes její odpor donutila, aby ji rukou uspokojila. „Poškozená z obav ze slovně hlučné a možné fyzické agrese obžalované a proto, aby měla klid, tuto sexuálně stimulovala,“ popsala jednání obžaloba.

Obžalovaná přiznala první napadení. „Byla to hnusná sranda. Byla jsem zhulená díky trávě, kterou jsem dostávala od vychovatele nebo od kluků, co přišli z dovolenky,“ popsala u soudu. Zmíněného vychovatele vedení ústavu už vyhodilo a policie jej začala stíhat. Druhý útok ale dívka popřela s tím, že si to na ni sokyně vymyslela. „Byly jsme pořád proti sobě, hádaly jsme se, kolikrát jsme šly spolu do bitky,“ popsala vzájemný vztah.

Soud: Nezmění se

Soud pak ještě prosila o druhou šanci. „Chtěla bych se vrátit, abych všem ukázala, že jsem se změnila, že už nejsem zlá, nervní, vulgární, bezcitná a nenapravitelná. Už se nebudu chovat škaredě chovat k vychovatelům a dětem. Budu hodná, kamarádská a slušná,“ žadonila.

Napadená dívka popsala, jak se k ní od nástupu do ústavu ostatní dívky chovaly škaredě, včetně toho, že měla pomočené věci. „Dělaly to jenom mně, protože jsem byla nová. Ona na mě byla hnusná. Hladit ji pro mě bylo hnusné, vůbec se mi to nelíbilo,“ vypověděla.

Senát v čele s Hanou Kurfiřtovou upozornil, že žebříček hodnot odsouzené dívky je zaměřený převážně na její prospěch. „Není schopna akceptovat ne. Pokud se tak stane, přechází okamžitě do afektu. Absolutně není schopna dohlédnout důsledky svého jednání. Není schopna uznat svoji chybu. Vše a všichni musí být pro ni, a pokud se tak neděje, přichází buď agrese, nebo hraná sebelítost,“ popsala.

„Pohlavní styk si vynutila za využití své dominance. Byla vedena záměrem, aby ublížila, ponížila, ztrapnila poškozenou. Mladistvá prosila o druhou šanci. Ve světle provedeného dokazování však soud naznal, že mladistvá není schopna změnit se, aby se už konečně chovala řádně, nikoli v neprospěch a k újmě ostatních,“ konstatovala Kurfiřtová.

Vedl jsem řádný rodinný život. Muž se přiznal ke znásilňování malé vnučky, proti trestu se ale odvolal

Krimi

Reklama

Související témata:
Výchovný ústav

Výběr článků

Načítám