Hlavní obsah

Šest let čelil obžalobě ze znásilnění manželky. Expolicista z Domažlic je nevinný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zadržení v dubnu 2018 a následném obvinění ze znásilnění a týrání manželky putoval bývalý důstojník domažlické policie Jaroslav Říha (58) do vazby, kde strávil přes půl roku. Následovalo několik rozhodnutí tamního okresního soudu, který ho nejprve uznal vinným, později jeho jednání posoudil jako přestupek a nakonec ho letos v lednu zprostil obžaloby.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Okresní soud v Domažlicích.

Článek

Poslední verdikt ve čtvrtek potvrdil v odvolacím řízení Krajský soud v Plzni, když zamítl odvolání státního zástupce jako nedůvodné. Rozsudek je tak pravomocný.

„Je třeba říci, že doba tohoto trestního řízení je zcela neúměrná, což bylo dáno tím, že okresní soud rozhodoval pokaždé jinak. Z toho je patrné, že důkazní situace byla složitá a okresní soud měl problém se s ní vypořádat,“ uvedl předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger.

„V posledním rozsudku, který byl předmětem našeho dnešního přezkumu, se na rozdíl od svých předchozích rozhodnutí okresní soud skutečně vypořádal se všemi důkazy a jejich hodnocení má logiku,“ dodal.

Deset let týral policista manželku, dostal podmínku

Krimi

Hlavním důvodem pro obrat v případu byla především změna názoru soudní znalkyně, která po doplnění posudku a opětovném výslechu před soudem částečně zpochybnila věrohodnost poškozené a poukázala na její manipulativní tendence.

„Okresní soud tak dospěl k závěru, že skutkový děj nelze prokázat bez jakýchkoliv pochybností, a proto rozhodl o zproštění,“ dodal Wipplinger.

Při vyhlášení prvního odsuzujícího rozsudku v červenci 2019 domažlický soudce Milan Anderle konstatoval, že obžalovaný se vůči poškozené dopustil hrubého a bezcitného jednání.

„Ať už se jedná o urážky, ponižování, výhrůžky či fyzické napadání,“ uvedl tehdy soudce s tím, že obžalovaný manželku znásilnil poté, co mu řekla, že se ho štítí.

„Hodil ji na pohovku a křičel, že když šu.. jinde, bude šu… i doma. Strhal z ní oblečení a do pusy jí strčil penis, do kterého jej poškozená kousla. To obžalovaného rozčílilo tak, že jí zkroutil ruku a prohodil ji skleněnou výplní dveří,“ popsal soudce, co se mezi oběma mělo odehrát.

Za týrání a znásilnění uložil Říhovi tehdy pětiletou podmínku.

Kolegy obvinil z nestandardního vyšetřování

Sám Říha s obžalobou nesouhlasil. „Cítím se být vinen pouze tím, že jsem celou situaci nedokázal řešit s přiměřeným nadhledem a nechal se strhnout na komunikační úroveň této agresivní a bezcitné manipulantky, která dokázala pouze rozvrátit všechny moje rodinné, příbuzenské a společenské vztahy a téměř rok mi brání ve styku s dcerou,“ uvedl Říha u prvního soudního jednání.

Přiznal, že v průběhu manželství docházelo k občasným hádkám. „Násilnická a agresivní byla vždy ona. Pravdou je, že jsem neměl situaci ještě víc hrotit, ale naopak ji racionálně řešit i třeba za pomoci psychologa,“ pokračoval Říha.

Ve své výpovědi obvinil tehdy i policisty z nestandardního vyšetřování.

„Snažili se pouze ověřovat skutečnosti, které vypovídají v můj neprospěch. To nejsou jen moje subjektivní pocity, ale opírám se i o 25letou praxi u policie. Téměř všechny vedoucí pracovníky domažlické policie osobně znám a vím, čeho jsou schopni,“ prohlásil Říha.

Čtvrteční verdikt krajského soudu, který jej definitivně očistil, nijak nekomentoval.

Expolicista, který zavraždil sousedku a znásilnil matku, dostal 28 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám