Hlavní obsah

Seniorka se pokusila udusit v plzeňské nemocnici ženu polštářem. Vyvázla ale bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemohla spát kvůli nepohyblivé spolupacientce, která se opakovaně během noci dožadovala pití. Nad ránem už v 85leté seniorce bouchly saze a o devět let starší ženu na vedlejší posteli se rozhodla umlčet. Na obličej jí přitiskla polštář, který zafixovala čtyřkilovou židlí. Ženu na poslední chvíli zachránil zdravotnický personál.

Foto: Mapy.cz

Fakultní nemocnice Plzeň

Článek

Napadení z letošního dubna v plzeňské fakultní nemocnici, které policisté vyšetřovali jako pokus o vraždu, zůstane bez trestu.

Kriminalisté případ minulý měsíc odložili, neboť podle odborného posudku nebyla útočnice v době činu zcela při smyslech a nedokázala své jednání ovládat.

Incident se odehrál v lůžkové části interního oddělení kolem čtvrté ráno.

Seniorka, která dusila polštářem spolupacientku v nemocnici, byla nepříčetná

Krimi

„Poté, co se poškozená opakovaně nepřetržitě celou noc dožadovala pití, přistoupila k její posteli a s úmyslem ji umlčet, vytáhla ženě zpod hlavy polštář, který jí přitiskla na obličej a zafixovala ho židlí,“ stojí v usnesení o odložení případu, do kterého měly možnost Novinky nyní nahlédnout.

Žena slabě volala o pomoc

Jako první přiběhly na pokoj pomoci dusící se ženě zdravotní sestry. Po odstranění polštáře byla seniorka rudá v obličeji a lapala po dechu. Zdravotnicím se ji nakonec podařilo vzkřísit.

„Paní byla nepohyblivá a často volala, aby jí někdo podal pití ze stolku. To bylo i v průběhu té noci, kdy se ozývala i několikrát za hodinu. Naposledy kolem tři čtvrtě na čtyři,“ popisovala situaci jedna ze zdravotních sester.

Když s kolegyní vyšly kolem půl páté ze sesterny na chodbu, slyšely nějaký hluk, který se ozýval z 20 metrů vzdáleného pokoje.

„Hned jsme se k němu vydaly zjistit, co se děje. Po otevření dveří jsme viděly uprostřed stojící pacientku. Vedle na posteli ležela žena, která měla přes obličej polštář, a na něm postavenou židli nohama vzhůru,“ popisovala dále svědkyně dramatické okamžiky.

„Snažily jsme se ji sundat, jenže nešla zvednout, protože měla zapasované opěradlo mezi matrací a postranicí. Musely jsme použít větší sílu. Slyšely jsme, jak paní slabě volá o pomoc,“ dodala.

Paní prý musela něco udělat, aby bylo ticho

Když s kolegyní zjistily, co se stalo, ptaly se na motiv. „Paní říkala, že jí vadilo to neustálé volání o pití. Musela prý něco udělat, aby už bylo ticho,“ dodala zdravotnice.

Napadenou pacientku se sice podařilo stabilizovat, ale za tři dny v nemocnici zemřela. Podle znalců ale nelze jednoznačně prokázat přímou souvislost mezi úmrtím a incidentem.

„Šlo o křehkou imobilní pacientku pokročilého věku, která navíc trpěla celou řadou závažných vnitřních onemocnění,“ konstatovali odborníci.

Z posudku psychiatrů vyplývá, že útočnice v době činu trpěla duševní poruchou, a nebyla tak schopna rozpoznat důsledky svého jednání.

„Není schopna chápat smysl ani účel případného soudního jednání ani účel případného trestu,“ uvedli znalci.

Ti ji s ohledem na nevyzpytatelnost v chování označili za vysoce rizikovou pro své okolí a doporučili uložení ochranné léčby v psychiatrickém zařízení, kde také nakonec seniorka skončila.

Seniorka v nemocnici v Plzni rdousila polštářem 93letou spolupacientku, ta zemřela

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám