Hlavní obsah

Senior půjde za pohlavní zneužití 12leté dívky na čtyři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal ve středu na čtyři roky do vězení 72letého seniora. Loni v červnu na statku v jihočeské vesničce, kde pracoval a bydlel, pohlavně zneužil dvanáctiletou školačku.

Muž u Krajského soudu v Českých Budějovicích.Video: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Rozsudek zatím nenabyl právní moci, státní zástupkyně Dagmar Šímová se proti rozsudku na místě odvolala. Advokát muže si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

„Nejprve se svlékl a za účelem vlastního sexuálního uspokojení přilehl k nezletilé, osahával ji na prsou, hýždích, zasouval jí opakovaně prsty do přirození, vyndal jí z pochvy menstruační tampon a snažil se dvakrát zasunout penis,“ popisoval skutek v odůvodnění rozsudku soudce Jaromír Hájek.

Seniorovi se nakonec soulož nezdařila a konstatoval: „Nemůžu se tam dostat.“ Podle soudu muž dobře věděl, že dívka je mladší patnácti let.

Senior znásilnil podle obžaloby zdrogovanou 12letou dívku. Je to msta, hájí se

Krimi

Senior byl žalovaný za znásilnění, ale soud trestný čin kvalifikoval jako pohlavní zneužití. Hrozilo mu tak místo 12 roků osm let vězení.

„V řízení se nepodařilo prokázat, že by obžalovaný nezletilou poškozenou donutil k pohlavnímu styku provedenému způsobem srovnatelným se souloží. Přičemž by zneužil její bezbrannosti,“ vysvětloval soudce.

Neprokázalo se, že by muž věděl o tom, že dívka se sexem nesouhlasí.

Mladého svědka prověří policie

Soud vycházel především ze svědectví dvanáctileté dívky, která uvedla, že si dala sedm odměrek látky fenibut, jež se používá jako doplněk stravy při stresu a pro nabuzení dobré nálady a spadá mezi rekreační drogy. Prý se nemohla bránit, protože byla paralyzovaná.

Podle rozhodnutí svou roli sehráli i mladíci, kteří se chodili na statek bavit. Jeden z nich měl dívku vysvléknout z kalhot a kalhotek, teprve pak přišel obžalovaný. Dva mladíci jej pak měli pozorovat a jeden z nich se jeho počínání dokonce smál.

Muž byl sice opakovaně soudně za mravnostní delikty trestán, ale jedná se o dobu dávno minulou, více desetiletí
soudce Jaromír Hájek

„Pokud jde o tohoto svědka, jde přinejmenším o důvodné podezření ze spáchání trestného činu nepřekažení trestného činu, čemuž by se měly věnovat orgány v přípravném řízení,“ uvedl Hájek.

Během soudního jednání vyplynulo, že obžalovaný muž byl už v sedmdesátých a osmdesátých letech několikrát odsouzený za mravnostní delikty na mladých dívkách. Soudní senát však tyto tresty nebral v potaz.

„Byl sice opakovaně soudně trestán, ale jedná se o dobu dávno minulou, více desetiletí,“ zmínil soudce.

Obžalovaný se bránil, prý je to pomsta

Muž se u soudu bránil s tím, že se na něj mladí domluvili, protože jim na statku překážel, a jedná se tedy o pomstu. „Všichni vědí, že ona už žije plným sexuálním životem, a já vím, co se na tom statku děje. Takže jsem byl překážkou,“ prohlásil.

Senát se při rozhodování nakonec zcela neřídil ani posudkem psychiatričky Hind Mansour-Musové, která vypověděla, že muž není nebezpečný a je vyloučené, že by se něčeho takového dopustil.

„Důkazy provedené v hlavním líčení jednoznačně svědčí o opaku. Sexuální zájem ze strany obžalovaného potvrdila celá řada nezletilých i zletilých svědků,“ zmínil Hájek.

Čin rozdělil malou vesničku na jihu Čech na dvě poloviny, jedna část věřila dívce a druhá právě muži, který se na statku staral o zvířata.

Recidivista měl znásilnit 12letou dívku. Podle znalkyně ale není pro společnost nebezpečný

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám