Hlavní obsah

Senior nechtěl za mříže, vymlouval se na družku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý život se dařilo nyní čtyřiasedmdesátiletému Františku Trejklovi kličkovat mezi paragrafy tak šikovně, že nikdy při různých odsouzeních nemusel do vězení. Na stará kolena mu to ale přestalo vycházet a v seniorském věku poprvé poznal, jak vypadá život za mřížemi.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Když měl nastoupit do vězení kvůli tomu, že jej policisté chytili za volantem i přes zákaz řízení, nestyděl se vymlouvat na to, že se musí postarat o svou vážně nemocnou družku. Ženu přitom obral o desítky tisíc korun, za což byl odsouzen v jiném případu.

Moje nepřítomnost by mohla vyvolat její opakovaný pokus o odchod ze světa
František Trejkl, odsouzený

„Jsme na sebe velmi citově vázaní s velkou oporou a pokorou jeden k druhému. Zdravotní stav mé družky není v pořádku. Velmi špatně chodí, je téměř hluchá, moje nepřítomnost by mohla vyvolat její opakovaný pokus o odchod ze světa,“ brnkal na city Trejkl.

Byl celostátně hledaný

Soud ale o jeho návrhu vůbec nerozhodl, po muži bylo vyhlášeno celostátní pátrání a Trejkl nakonec přišel na jednu jihomoravskou policejní stanici dobrovolně.

Policie pátrá po seniorce z Chebska

Krimi

Paradoxní je, že muž seniorce sice na jednu stranu vyznával básnicky lásku, na straně druhé mu vůbec nevadilo, když takřka hluché a nepříliš bystré důchodkyni namlouval, že má v zahraničí miliony korun a aby se k nim dostal, musí zaplatit drahé bankovní poplatky. Takto z ženy a její sestry vymámil 130 tisíc korun. K tomu ji neváhal donutit, aby si vybrala z účtu 60 tisíc, přičemž z těchto peněz jí drtivou většinu vzal.

Ostatně etudu na šlechetného zachránce nebohé družky nehrál poprvé. Když jej zastavili policisté a zjistili, že řídí, ačkoli má soudem uložený zákaz, spustil historku o tom, jak za volant sedl jen v krajní nouzi, protože spěchá zoufalé družce zachránit život. Když jej policisté vyzvali, aby jim dal na ženu číslo, odmítl jim ho dát s tím, že stejně není doma a on potřeboval něco řešit na úřadě ve vedlejší vesnici.

Tresty se pak Trejklovi začaly kupit. Za řízení jej soud poslal na deset měsíců do vězení. K tomu přibyl trest za ožebračení důchodkyně a naposledy mu břeclavský soud uložil 28 měsíců za křivé obvinění. Toho se muž dopustil tím, že na různé instituce rozeslal udání na současného a bývalého starostu obce, kde žil. Impulzem k činu bylo podle všeho to, že se musel vystěhovat z obecního bytu, z něhož dostal výpověď už v roce 2018, exekučně vystěhován byl až o tři roky později.

V písemnostech obvinil minulého starostu, že kvůli němu přišel o starožitný nábytek, přičemž mu prý bylo vyhrožováno, že když nevypadne z obce, uříznou mu hlavu. Současného starostu očerňoval kvůli tomu, že obec zbořila načerno postavený přístřešek, v němž měl prý Trejkl věci velké hodnoty.

Obě obvinění soud označil za lživá. Nábytek si totiž odvezla jeho pravá majitelka a při zboření boudy se taktéž nic nestalo. „U odstraňování obžalovaný byl, ale vůbec s námi nekomunikoval, neřešil osud svých věcí, jen nám nadával,“ popsal u soudu starosta.

Seniora čeká ještě delší pobyt za mřížemi

V přístřešku byly staré kompoty a harampádí, které obec nechala půl roku ve sběrném dvoře, aby si je muž mohl vyzvednout, když ale nejevil o věci zájem, skončily na skládce.

Soud také upozornil, že Trejkl sice tvrdil, že přístřešek byl bořen za jeho nepřítomnosti, ovšem jak plyne z kamerového záznamu, byl na místě.

Při rozhodování o trestu soud připomněl, že seniora čeká zřejmě ještě delší pobyt za mřížemi.

Činu se totiž dopustil v podmínce, která mu nyní bude pravděpodobně přeměněna na tříleté vězení. Trejkl se před několika lety snažil vytáhnout z finančního úřadu 630 tisíc při podvodu s DPH.

Krejčíř už nechce být brán jako uprchlý a žádá nový proces. Ten by z něj udělal nevinného

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám