Hlavní obsah

Šéf Zemanovy ochranky Baláž odevzdal žádost o odchod do civilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž v úterý osobně předal na policejním prezidiu svou žádost o odchod do civilu, a tedy i z funkce šéfa prezidentské ochranky. U policie i v křesle ředitele tak oficiálně skončí k 30. dubnu, protože mu podle zákona o služebním poměru běží dvouměsíční lhůta.

Foto: Michal Sváček/MAFRA, Profimedia.cz

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Martin Baláž při jmenování generálem v květnu 2022

Článek

Bude tak ještě půldruhého měsíce spolupracovat s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem, kterého čeká inaugurace 9. března a od tohoto okamžiku jej podle nařízení vlády začne chránit právě prezidentská ochranka vedená zatím stále Balážem.

Ten ale bude ještě čerpat řádnou dovolenou, takže fakticky skončí v čele útvaru o několik dnů dříve než avizovaného 30. dubna.

„Ano, mohu potvrdit, že jsem 28. února podal žádost o ukončení mého služebního poměru,“ řekl ve středu Právu bez dalšího komentáře sám Baláž.

Šéf prezidentské ochranky Baláž končí u policie

Domácí

Ten 7. února oznámil, že odejde jak z funkce ředitele prezidentské ochranky, tak zároveň od policejního sboru s tím, že žádost podá do konce února. Svůj slib tedy v poslední možný den skutečně splnil.

Bez důvěry to nejde

V křesle ředitele prezidentské ochranky působí Baláž od 1. března 2019, tedy přesně čtyři roky, u policie pak dokonce jednatřicet let. K důvodům odchodu se opakovaně odmítl vyjadřovat.

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje z Balážova okolí stojí za jeho koncem nedůvěra nově zvoleného prezidenta Petra Pavla v současné vedení útvaru, tedy i konkrétně v samotného Baláže.

„Bez důvěry a podpory nového prezidenta a bez šance mu cokoli vysvětlit ohledně vztahů s nynějším vedením kanceláře prezidenta nemělo pro něj (pro Baláže) smysl ve funkci zůstávat,“ řekl už počátkem února zdroj Práva.

Odkázal přitom na nedávné informace v médiích o tom, že nově zvolený prezident Pavel nemá důvěru v část vedení útvaru, která je údajně napojena na končícího hradního kancléře Vratislava Mynáře a jeho spolupracovníky.

S Pavlem půjde na Hrad i jeho ochranka

Domácí

Tato tvrzení se objevila jen pár dnů před oznámením Balážova odchodu.

Právě Baláže v říjnu 2016 při návštěvě dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji pozvali zástupci Hradu na večeři s hlavou státu.

A podle informací Práva už v té době dostal tehdejší zlínský kriminalista nabídku jít sloužit přímo k prezidentovi. Tenkrát ještě odmítl. Nicméně připustil, že se Zemanem na večeři o své práci mluvil.

„Ptal se (prezident) na kauzu metanol, kterou jsme vyřešili, i na moji práci policejního vyjednávače. Přes policejního prezidenta pak přišlo oslovení a nabídka na tuto pozici,“ upřesnil před třemi lety Baláž serveru Deník N.

Nepřesvědčil ho

Podle informací Práva ale odmítl jakékoli bližší, či dokonce přátelské spojení s Mynářem a jeho podřízenými. Jenže nově zvolený prezident Pavel má na věc podle všeho jiný názor.

A jeho nedůvěřivý postoj přispěl podle zjištění redakce z důvěryhodného zdroje k tomu, že tento zkušený policista míní ve funkci skončit, a to po vzájemné domluvě s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

„Chci jen říct, že si jeho (Balážovy) dlouholeté služby vážím a že jsem s ním mluvil i o jeho dalším uplatnění v rámci policie, když mi oznámil, že uvažuje o ukončení služebního poměru,“ uvedl počátkem února policejní prezident.

„Bavili jsme se o konkrétních možnostech. Nicméně on se rozhodl tak, jak se rozhodl. Mě to na jednu stranu mrzí, ale na druhou to musím respektovat,“ dodal Vondrášek, který se podle informací Práva snažil Baláže neúspěšně přesvědčit, aby u policie zůstal, ale ten nabídku na konkrétní manažerské místo u celorepublikové kriminálky odmítl.

Baláž, kterému loni v květnu Zeman udělil generálskou hodnost, slouží u policie od roku 1991. Začínal jako zlínský kriminalista a v minulosti odhalil se svým týmem v rámci kauzy Metyl lihovou mafii na jihu Moravy včetně jejích šéfů, bratří Březinů.

Později několik let vedl na policejním prezidiu i speciální tým Tempus, který se zabýval tzv. pomníčky, tedy případy nevyřešených letitých vražd a podezřelých úmrtí především z devadesátých let.

Byl to on, kdo před časem znovu nechal znovu otevřít i kauzu úmrtí kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, kterého neznámý pachatel zastřelil v lednu 2006. Ani jeho detektivům se však tuto vraždu vyřešit dodnes nepodařilo.

Prezidentská ochranka bude Pavla chránit po inauguraci

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám