Hlavní obsah

Sebevrah v Havlíčkově Brodě visel z okna hlavou dolů. Chytili ho na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dramatické záchraně sebevraha ve středu informovala policie z Vysočiny. Akce jako z těžko uvěřitelné filmové scény se odehrála brzy nad ránem 9. srpna v Havlíčkově Brodě. Neznámý muž seděl na parapetu okna bytu a skočil. Hasič a policistka ho stačili chytit za nohu.

Foto: Policie ČR

Ocenění policisté

Článek

Policii zalarmoval majitel bytu v šestém patře bytového domu. Toho v osudovou středu po půl čtvrté ráno vzbudil neznámý člověk, který seděl zvenčí na parapetu okna jeho bytu.

„Pokřikoval na celé sídliště, že si vezme život, že to je boží rozhodnutí a že musí do pekla,“ popsala startovní moment k celé akci policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policejní hlídce se záhy podařilo navázat s mužem na okně kontakt. A protože vykřikoval, že je venku zavřený a nemůže zpět do bytu, domluvili se s ním, že půjdou nahoru a pomohou mu problém vyřešit.

Pozorní muži zachránili ženu v Brně před znásilněním. Zákrok zachytila kamera

Krimi

Do bytu je majitel pustil, ale neznámý mezitím z okna zmizel. Mezitím nastoupili profesionální hasiči. Jeden z nich spolu s policistkou objevili dotyčného, jak sedí na střeše.

Policista se proto vydal na chodbu pro žebřík se záměrem dostat se k němu průlezem. Než to ale stačil udělat, muž se po hromosvodu přemístil zpět na parapet okna, na němž seděl dříve.

„Byl značně agresivní, mlátil a kopal do okna. Byl také velice nestabilní, vrávoral a hrozilo velké riziko, že každou chvíli spadne,“ vylíčila policejní mluvčí.

Bránil se záchraně

Oba strážci zákona tak spolu s hasičem pádili zpět do bytu k oknu, které se hasiči podařilo otevřít přesně v momentě, kdy se muž vrhnul dolů.

Hasič a policistka však padajícího zachytili za levou nohu, visel hlavou dolů. Následně se podařilo vytvořit prostor i pro zapojení paží policisty a všichni tři táhli sebevraha zpět přes jeho vydatný odpor.

„Muž se vzpouzel, mlátil kolem sebe rukama, pokřikoval, ať ho všichni nechají, že chce skočit dolů. Jak kolem sebe máchal rukama, poranil se v oblasti předloktí o kovovou hranu venkovního parapetu a silně krvácel,“ uvedla Dana Čírtková.

Trojici se nakonec podařilo dostat neznámého do bytu, kde se ještě chvíli záchraně agresivně bránil, záhy však upadl do šoku.

Hasiči se pak už mohli plně pustit do první pomoci při tepenném krvácení a štafetu zakrátko předali přivolaným zdravotníkům. Záchranka pak odvezla nešťastníka ve stabilizovaném stavu do nemocnice.

Zda byl muž psychicky nemocný, či zda celé drama vyvolala jiná příčina, na to zachránci odpověď neznají. Jejich práce skončila v okamžiku, kdy život a péči o něj předali do rukou odborníků.

Za úspěšný zásah nicméně již dnes obdrželi Skleněnou plaketu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina a kázeňskou odměnu oba havlíčkobrodští policisté - Dominika Poláková a Jiří Marek.

Spolupracující hasič byl podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petry Musilové navržen na medaili prvního stupně, kterou by měl obdržet při nejbližší slavnostní příležitosti.

Jeden z bodyguardů prezidenta Pavla spáchal sebevraždu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám